Prenumerera

Logga in

Nyheter

Italien fortsätter kritiserat samarbete med Libyen

Migranter i Libyen riskerar att torteras, mördas och utnyttjas, ändå förnyar Italien sitt avtal med Libyen för att hålla migranter borta för ännu en treårsperiod.

Migranter i Libyen riskerar att torteras, mördas och utnyttjas. Men det hindrar inte Italien att förnya sitt avtal med Libyen för att hålla migranter borta för ännu en treårsperiod. EU:s samarbete med Libyen väntas också fördjupas de kommande åren, något som fördöms av människorättsorganisationer.

LIBYEN | Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) skriver att Italien är ”besatta av att hålla migranter borta från sina hamnar”. Italien och Libyen skrev 2017 under ett samförståndsavtal om migrationen, Memorandum of Understanding on Migration, och om inga ändringar görs eller någon av parterna skulle avbryta samarbetet förnyas det automatiskt var tredje år.

Förra gången avtalet förnyades var 2020 och nu kommer det att förlängas i ytterligare tre år från den 2 februari. Respiten för att göra ändringar löpte ut den 22 november 2022. Under avtalet utbildar och utrustar Italien libyerna i utbyte mot att de stoppar flyktingar till havs.

Kan bidra till potentiella brott mot mänskligheten

Genom att betala libyerna för att fånga in flyktingar som desperat försöker att lämna landet bidrar Italien till att de utsätts för vad FN har kallat potentiella brott mot mänskligheten.

En åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag har också sagt att övergreppen mot migranter i Libyen kan utgöra brott mot mänskligheten och krigsbrott. Migranterna själva kallar ofta förhållandena i Libyen för ”katastrofala” och ”omänskliga”.

Även EU samarbetar med Libyen

På EU-nivå samarbetar man också med Libyen för att stoppa migranter på Medelhavet och även längre söderut, som i Niger och Etiopien.

I och med förslaget på en ny EU-gemensam migrationspolitik, den så kallade migrationspakten, kommer samarbetet med tredje länder som Libyen, Niger, Turkiet och Marocko att öka. Migrationspakten har kritiserats av både HRW och Amnesty International, samt av otaliga mindre människorättsorganisationer.

– Vad EU borde göra är att fokusera på att komma åt de länder som bryter mot sina förpliktelser gällande mänskliga rättigheter, som flera av länderna på Balkan gör, bland annat genom olagliga direktavvisningar och våld. EU måste respektera människors rättighet att fly till Europa och söka skydd och man borde fokusera på att förbättra situationen för de som anländer snarare än att öka övervakningen och snabba upp gränsprocedurerna på sätt som inskränker deras rättigheter, sade HRW:s forskare Giulia Tranchina till tidningen Syre i januari.

Väldokumenterat våld mot migranter

Våldet mot flyktingar och migranter i Libyen är väldokumenterat. Journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson beskriver i sin bok Till varje pris konsekvenserna av EU:s migrationspolitik i flera länder i Nordafrika och Afrika.

I sin reportageresa till det krigshärjade Libyen visar de att den libyska kustbevakningen – som både stöttas bilateralt av Italien och av EU – är långt ifrån så enhetlig och välfungerande som EU och Italien gärna gör gällande för att motivera samarbetet med denna.

* * *
LÄS MER
Migranter hyser hopp om liv i USA trots skärpta regler    
Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda
Brittisk Rwandaplan för asylsökande överklagas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.