Det har gått två år sedan militärkuppen i Myanmar och demokratiaktivister i landet har därför uppmanat till en ”tyst strejk” på onsdagen. Genom att stanna hemma, och genom att stänga företag under dagen, hoppas demokratiaktivister sända ett tydligt budskap till militärjuntan.
MYANMAR | En känd demokratiaktivist, Thinzar Shunlei Yi, säger att den tysta strejken syftar till att bland annat minnas de som har mist sina liv – fler än 2 900 har dödats sedan kuppen den 1 februari 2021:
– Huvudbudskapet för den tysta strejken är att hedra de fallna hjältarna och att återta det offentliga rummet som vårt eget, säger hon till BBC och lägger till att man också vill visa militärjuntan att den aldrig ”kommer att styra oss”.
Internationellt fackligt stöd
Den globala fackföreningsrörelsen har inför tvåårsdagen av kuppen på nytt krävt att demokrati ska återupprättas i landet samt att Myanmars nationella enighetsregering – som bildades efter kuppen av landets dåvarande folkvalda och andra representanter i exil – erkänns av omvärlden.
Enligt den internationella fackliga samorganisationen Ituc måste ekonomiska och diplomatiska påtryckningar skärpas och påtryckningar måste också riktas mot multinationella företag som ännu verkar i landet.
– Denna korrupta och brutala junta måste känna vikten från det internationella trycket. Myanmars folk behöver internationell solidaritet, och Ituc och hela den globala fackföreningsrörelsen kommer att fortsätta att stå med dem och deras nationella fackföreningscenter, CTUM, säger Itucs vice generalsekreterare Owen Tudor i ett uttalande.
* * *
LÄS MER
Fackliga aktivister gripna i Myanmar
FN: Bevis om brott mot mänskligheten i Myanmar
FN ger klartecken till folkmordsprocess mot Myanmars junta