Startsida - Nyheter

Nyheter

Iran: Journalisten Elnaz Mohammadi gripen

Journalisten Elnaz Mohammadi greps i söndags i Teheran och journalisten Masoud Kurdpour dömdes samma dag till 17 månaders fängelse i Bukan.

Journalisten Elnaz Mohammadi greps i söndags i samband med att hon var kallad till en domstol i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Organisationen Committee to Protect Journalists uppmanar iranska myndigheter att ”omedelbart” frisläppa henne. I helgen dömdes också journalisten Masoud Kurdpour till 17 månaders fängelse.

IRAN | Elnaz Mohammadi jobbar som redaktör för sociala frågor på den statliga tidningen Hammihan, och hon har också bevakat efterföljderna av Mahsa Jina Aminis död och den proteströrelse som bröt ut i mitten av september förra året.

Hon är också tvillingsyster till journalisten Elahe Mohammadi, politikreporter för samma tidning. Systern var en av de första som skrev om Mahsa Jina Aminis död – hon rapporterade bland annat från hennes begravning i hemstaden, kurdiska Saqqez (Seqiz) i nordvästra Iran, för tidningen Hammihans räkning. Hon greps redan den 22 september förra året och är fortfarande gripen.

– Iranska myndigheter måste omedelbart frige Elnaz Mohammadi och hennes syster Elahe, och alla andra journalister som har gripits för sin bevakning av Mahsa [Jina] Aminis död och de efterföljande protesterna, säger Committee to Protect Journalists programsamordnare, Sherif Mansour, på organisationens hemsida, och fortsätter:

– Myndigheterna måste låta medlemmar av pressen göra sitt arbete utan rädsla för att de ska kallas in och gripas.

Journalisten Masoud Kurdpour dömd

Iranska myndigheter har gripit ett stort antal journalister sedan proteströrelsen bröt ut i höstas, och i helgen dömdes en avd dessa, Masoud Kurdpour, till 17 månaders fängelse.

Han dömdes i staden Bukan i provinsen Västazarbaijan till nio månaders fängelse för åtalspunkten ”propaganda mot regimen” och ytterligare åtta månaders fängelse för att ha ”stört den allmänna ordningen”, rapporterar Iranwire.

Han greps den 20 september förra året och är enligt Iranwire ägare och chefredaktör för en kurdisk nyhetssajt, Mukrian News Agency, som har bevakat proteströrelsen.

Irans pressfrihet i botten i RFS:s index

I januari rapporterade nyhetsbyrån AFP att åtminstone 30 journalister i Iran fortfarande satt gripna för bevakning av protesterna, och hänvisade till uppgifter från det iranska journalistfacket.

Två av de gripna kvinnliga journalisterna som sitter gripna har enligt ett uttalande från iranska myndigheter i oktober 2022 anklagats för att vara spioner för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, och riskerar om de åtalas för detta att dömas till döden, uppger Committee to Protect Journalists.

Enligt Reportrar utan gränser är Iran det tredje värsta landet i världen vad gäller antalet fängslade journalister. Landets pressfrihet ligger i botten och placeras på plats 178 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022

* * *
LÄS MER
Många kvinnliga journalister i Iran gripna
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Fortsatta protester när Irans kvinnor kräver frihet
Iranska regimen pressad – kan proteströrelsen fälla den?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.