Nyheter

Val i Nordirland uppskjutet på nytt

Jeffrey  Donaldson är ledare för Democratic Unionist Party som kräver att Nordirlandsprotokollet rivs upp eller omförhandlas innan man låter lokalparlamentet upprättas.

NORDIRLAND | Val till det nordirländska lokalparlamentet har skjutits upp på nytt, den nya tidsfristen har nu satts till den 18 januari 2024. Det meddelade den brittiske Nordirlandsministern Chris Heaton-Harris på torsdagen.

Syftet är skapa tid för en överenskommelse mellan de nordirländska partierna, och få framför allt Democratic Unionist Party (DUP), att återuppta arbetet i lokalparlamentet Stormont. Då DUP vägrar att utse en talman innan det så kallade Nordirlandsprotokollet som är en del av brexitavtalet rivs upp eller omförhandlas kan inte lokalförsamlingen upprättas, trots att val hölls i maj förra året.

Ledamoten Stephen Farry från the Alliance Party menar att nyval i dagsläget inte är fruktsamt då samtal mellan Storbritannien och EU pågår om Nordirlandsprotokollet. Samtidigt varnar han för att det inte får dra ut på tiden allt för mycket.

– Nordirland har inte råd med ett politiskt vakuum och regeringen måste verkligen titta på reformer av de politiska institutionerna för att förhindra att ett parti lägger in veto till dess funktion och neka Nordirland en regering, säger han, rapporterar The Guardian.

* * *
LÄS MER
Brittiskt lagförslag om Nordirlandsprotokollet förkastas
Historiskt när Sinn Féin blev störst i Nordirland
Oklart läge för Nordirlands lokalstyre

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.