Nyheter

Iran förlänger Nobelpristagaren Narges Mohammadis fängelsestraff

Narges Mohammadi tilldelades Nobels fredspris 2023 för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för mänskliga rättigheter och frihet för alla.

IRAN | En iransk domstol har beslutat förlänga Nobels fredspristagare Narges Mohammadis fängelsestraff, och anklagar henne för att ha spridit propaganda mot den islamiska republiken. Familjen meddelade på måndagen att den framstående människorättsaktivisten nu står inför 15 månader ytterligare i fängelse, vilket blir hennes femte dom sedan mars 2021. Denna gång inkluderar domen också två år i exil och ett omfattande förbud mot resor och användning av smartphone efter frisläppandet.

Mohammadi, som för närvarande avtjänar ett 30-månaders straff i det ökända Evin-fängelset i Teheran, har varit en ihärdig kritiker av den islamiska republikens regim och har gripits 13 gånger tidigare, dömts fem gånger och spenderat nästan 20 år sammanlagt i fängelse. Hennes familj fördömde det senaste beslutet och liknade det vid en ”politiskt markering”.

I november förra året inledde Mohammadi en hungerstrejk i protest mot nekad sjukvård och landets obligatoriska huvuddukar för kvinnor. Samtidigt har Irans rättsväsende inlett nya förfaranden mot två journalister, Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som nyligen släpptes från fängelse efter över ett års förvaring. De anklagas för att ha poserat utan den obligatoriska huvudduken och för sin bevakning av Jina Mahsa Aminis dödsfall, vilket ledde till rikstäckande protester i september 2022.

Fakta Narges Mohammadi


Narges Mohammadi är en iransk människorättsaktivist och försvarare av yttrandefrihet. Hon föddes den 21 april 1972 och har ägnat sitt liv åt att kämpa för rättvisa och frihet i en politiskt utmanande miljö.
Mohammadi var medgrundare till Committee for Defense of Freedom and Human Rights och har arbetat för att skydda och främja rättigheterna för fångar och aktivister som drabbats av orättvisa lagliga förfaranden.

På grund av sitt envisa arbete har Mohammadi själv varit föremål för förtryck från den iranska regeringen och fängslats upprepade gånger för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och sina fredliga aktiviteter. Trots dessa svårigheter har Mohammadi mottagit flera internationella utmärkelser för sitt mod och engagemang. Hon har blivit en framstående gestalt inom det feministiska upproret i Iran och östra Kurdistan, känt för parollen ”Jin, jiyan, azadi”.

Nobels fredspris 2023 tilldelades Narges Mohammadi för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för mänskliga rättigheter och frihet för alla. Hon fick Sakharovpriset för tankefrihet från Europaparlamentet år 2018. År 2011 tilldelades hon Per Anger-priset för sitt modiga arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.