Nyheter

Prisade iranska journalister tillfälligt släppta

De iranska journalisterna Niloufar Hamedi, till höger, och Elaheh Mohammadi, efter att ha släppts från fängelset, i Teheran, Iran, söndagen den 14 januari 2024.

IRAN | De två iranska journalisterna Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi som i höstas dömdes till långa fängelsestraff för sin bevakning av kurdiska Mahsa Jina Aminis död och begravning 2022 har tillfälligt släppts från fängelset mot borgen. Detta medan deras överklagan prövas i högre instans. Journalisterna tilldelades Unescos pressfrihetspris i maj förra året.

Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi dömdes i höstas till 13 respektive 12 års fängelse för sitt arbete. Hamedi var den som först rapporterade om Mahsa Jina Aminis död efter att hon greps av landets så kallade moralpolis i september 2022. Hennes dödsfall utlöste en lång och intensiv protestvåg mot såväl landets krav att kvinnor och flickor måste bära slöja, som mot regimen i sig. Mohammadi rapporterade från Aminis begravning i hennes hemstad Saqqez i provinsen Kurdistan, och beskrev hur de sörjande skanderade slagordet ”kvinna, liv, frihet”.

Hamedi och Mohammadi har överklagat sina långa straff. Tills dess att en högre rättsinstans avgör fallet är de släppta ur fängelset, rapporterar BBC. De båda journalisterna greps kort efter att protesterna hade inletts och de dömdes för att ha samarbetat med den amerikanska regeringen och mot Irans nationella säkerhet. De har släppts mot en borgen motsvarande över 200 000 dollar och får inte lämna landet.

Rättegången mot de båda journalisterna hölls i maj 2023 och trots att de då hade suttit gripna i över åtta månader hade de inte fått ta del av åtalet emot dem, och enligt uppgifter från Hamedis man hade de inte heller fått träffa sin advokat för att förbereda sitt försvar innan rättegången.

– Det faktum att Niloufar Hamedi och Elahi Mohammadi inte har fått träffa sina advokater, ens några dagar innan rättegången, bekräftar att det här är en travesti på rättvisa vars enda syfte är att legitimera förföljelsen av dessa två journalister. Vi kräver deras omedelbara frisläppande, sade Jonathan Dagher, chef för Reportrar utan gränsers Mellanösternavdelning i maj.

I maj förra året tilldelades Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi Unescos pressfrihetspris, tillsammans med Narges Mohammadi.

Fakta: Hamedi och Mohammadi


Niloufar Hamedi, reporter på tidningen Shargh Daily, postade en bild på Mahsa Jina Aminis sörjande föräldrar på Twitter (nu X) den 16 september 2022. Då hade rykten om Aminis död redan börjat spridas på sociala medier. I och med bilden på föräldrarna bekräftade Hamedi Aminis död. Sex dagar senare greps Hamedi och hennes Twitterkonto stängdes. Hon dömdes i höstas till 13 års fängelse, sju år för att enligt domen ha samarbetat med USA, och fem år för att ha agerat mot Irans nationella säkerhet, och ytterligare ett år för propaganda.

Elaheh Mohammadi jobbade på den statsägda tidningen Hammihan och hon var den enda journalisten som bevakade Mahsa Jina Aminis begravning i Saqqez i provinsen Kurdistan i nordvästra Iran. Hon skrev under rubriken ”Sorgens land” om hur Aminis familj och lokalsamhälle sörjde hennes död. Den 29 september 2022 greps hon och i maj förra året inleddes rättegången. I höstas dömdes hon till tolv års fängelse: Sex år för att ha samarbetat med USA, fem år för att ha agerat mot Irans nationella säkerhet och ytterligare ett år för propaganda.

Källa: Reporters Without Borders, Committee to Protect Journalists, BBC

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev