Prenumerera

Logga in

Nyheter

Kvinnlig könsstympning kan bli lagligt i Gambia på nytt

Kvinna i rosa slöja håller i rosa plakat med uppmaningen att inte häva förbud mot kvinnlig könsstympning i Gambia.

Gambia har tagit ett steg mot att legalisera kvinnlig könsstympning som har varit förbjudet i landet sedan 2015. Detta efter att landets parlament i en första omröstning har stött ett lagförslag om att häva förbudet. Organisationer som jobbar mot kvinnlig könsstympning varnar för att många års arbete för att stärka kvinnors och flickors rättigheter nu hotas. 

GAMBIA | Det var på måndagen som en första omröstning om lagförslaget gick igenom i det gambiska parlamentet i huvudstaden Banjul. Aktivister som har arbetat emot kvinnlig könsstympning befann sig utanför parlamentet för att protestera mot vad de anser är ett stort bakslag i skyddet för flickor och kvinnor i landet, något Tidningen Global tidigare har rapporterat om

– Det var väldigt sorgligt att bevittna hela debatten, och män som försöker rättfärdiga varför det här ska få fortsätta, säger en av Gambias främsta motståndare till kvinnlig könsstympning, Fatou Baldeh, till The New York Times.

Hon beskriver de män som nu för kampen mot förbudet som extremister, och att de sannolikt inte kommer att stanna vid avkriminalisering av kvinnlig könsstympning. Enligt Baldeh kan nästa steg bli att häva förbudet mot barnäktenskap. 

Gibbi Mballow som också var på plats utanför parlamentet i måndags säger till tidningen att han är emot kvinnlig könsstympning:

– Jag är en pappa och jag kan inte stödja ett sådant lagförslag. Religionen säger att vi inte ska skada kvinnor.

Hänvisar till religion och kultur

Det är parlamentarikern Almameh Gibba som har lagt fram lagförslaget. Detta med argumentet att förbudet mot kvinnlig könsstympning, som infördes 2015, bryter mot medborgarnas rätt att ”praktisera sin kulttur och religion.” 

En stor majoritet, omkring 96 procent,  av landets befolkning är muslimer. Kvinnlig könsstympning förekommer inte i koranen, däremot har vissa religösa lärde hänvisat till beskrivningar om profeten Mohammeds liv för att motivera könsstympning, något många andra islamska lärde motsätter sig. 

– Lagförslaget syftar till att upprätthålla religiös lojalitet och säkra kulturella normer och värderingar, säger Gibba, rapporterar Al Jazeera

Ökning av antalet könsstympade flickor

Nyligen larmade FN:s barnfond Unicef om att det har skett en 15-procentig ökning av antalet könsstympade flickor de senaste åtta åren. Fler än 230 miljoner i dag levande kvinnor och flickor har genomgått kvinnlig könsstympning, jämfört med 200 miljoner 2016. Unicef varnade också för en oroväckande trend: Att flickor könsstympas i allt yngre åldrar. Det innebär att möjligheten att ingripa och förhindra det blir kortare. 

Av alla fall av könsstympningar sker om kring 144 miljoner i Afrika. I Gambia uppskattas att omkring 76 procent av alla flickor och kvinnor i åldern 14–49 år är könsstympade. I gruppen flickor upp till 14 år är omkring 51 procent könsstympade, vilket alltså tyder på att könsstympningen har gått ner sedan förbudet infördes även om det har fortsatt har varit utbrett. 

Många som ”applåderar könsstympning är män”

Den flicka som könsstympas riskerar att få svåra hälsoproblem, dels vid själva stympningen kan hon förlora stora mängder blod och löper risk att förblöda, förutom de svåra smärtorna som ingreppet innebär. Om hon senare genomgår förlossning är risken för komplikationer större, och kvinnor riskerar att utveckla fistlar som kan innebära urinläckage. Det kan i sin tur orsaka att kvinnan blir isolerad, och att de överges av sina män, rapporterar FN:s befolkningsfond (UNFPA).

En av motståndarna mot kvinnlig könsstympning, som hon kallar barnmisshandel, är Jaha Marie Dukureh, grundare av organisationen Safe Hands for Girls. Hon har själv könsstympats och blev också vittne till hur hennes syster förblödde efter att hon hade könsstympats. 

– Många av de människor som applåderar kvinnlig könsstympning i det här landet är män. Dessa män som inte har samma levda erfarenhet som vi har, och kvinnor kvinnor som har genomgått denna sedvänja berättar dagligen för dem om deras lidande, och deras smärta, säger hon till Al Jazeera.

Första domen kom 2023

I augusti 2023 kom den första domen i landet för brott mot könsstympningsförbudet. Tre kvinnor dömdes då till fängelse eller böter för att ha könsstympat väldigt små barn – från fyra månader till ett år gamla. Domen hyllades av aktivister mot kvinnlig könsstympning liksom av bland annat UNFPA.

Men det som sågs som en framgång innebar också att röster för kvinnlig könsstympning kunde stärka sitt arbete mot förbudet. En av dessa är imamen Abdoulie Fatty som stöder kvinnlig könsstympning och som betalade böter för de kvinnor som dömdes förra året. Han, Gibba och flera andra manliga parlamentariker hävdar att förbudet som infördes av tidigare presidenten och diktatorn Yahya Jammeh antogs mot det gambiska folkets vilja. 

”Kommer att kämpa till slutet”

När lagförslaget debatterades i parlamentet i början av mars fanns Abdoulie Fatty på plats för att visa sitt stöd. Han har hävdat att könsstympning ”renar” den som utsätts och att den kvinna som inte könsstympas får för stor sexlust. Enligt Fatou Baldeh finns det risk för att många parlamentariker röstar för att häva förbudet trots att de kanske inte i sak är för kvinnlig könsstympning. Detta då de är rädda att röstas ur parlamentet annars. 

– Den sorgligaste biten är tystnaden från regeringen, säger hon till The New York Times.

Hon berättar också att många kvinnor som arbetar mot könsstympning nu trakasseras på nätet av män som ställer sig bakom imam Fattys och parlamentarikernas retorik. Enligt henne kommer kvinnorna dock inte låta sig stoppas:

– Om den här lagen upphävs så vet vi att de kommer att fortsätta. Så vi kommer att kämpa till slutet, säger Baldeh till tidningen.  

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.