Nyheter

Kvinnor tillagda i Cop29:s klimatkommitté efter stark kritik

Demonstranter protesterar mot fossila bränslen vid FN:s klimattoppmöte Cop28, 12 december 2023, i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Efter omfattande kritik för att ursprungligen bestå av endast män har Azerbajdzjans president lagt till 12 kvinnor i den tidigare helt manliga organisationskommittén för det globala klimatmötet Cop29. Beslutet kom som svar på "regressiva" och "chockerande" reaktioner mot den ursprungliga sammansättningen av kommittén.

COP29 | Azerbajdzjans president, Ilham Aliyev, har reagerat på den kraftiga kritiken genom att inkludera 12 kvinnor i Cop29:s klimatmöteskommitté, som ursprungligen bestod av enbart 28 män. Kommitténs ursprungliga sammansättning ledde till starka fördömande från kampanjgruppen She Changes Climate. Gruppen påpekar att ”klimatförändringar påverkar hela världen, inte endast hälften av den.”, rapporterar the Guardian.

Christiana Figueres, tidigare FN:s klimatchef vid det historiska Parisavtalet 2015, betecknade den uteslutande manliga panelen inför Cop29 som ”chockerande och oacceptabel.”

Azerbajdzjans president Aliyev lade även till en man i kommittén, vilket nu innebär att den består av 29 män och 12 kvinnor.

– Detta är positiva framsteg men vi är fortfarande långt ifrån en 50:50 könsbalans, säger Elise Buckle, medgrundare av She Changes Climate.

– Det här är en snabb lösning men inte tillräcklig.

De flesta medlemmarna i Cop29-kommittén är ministrar eller tjänstemän, inklusive chefen för den statliga säkerhetstjänsten och chefen för Azerbajdzjans statliga gasdistributionsnät.

Cop29 blir det andra året i rad som FN:s huvudsakliga klimatsamtal hålls i en petrostat som är starkt beroende av sin produktion av fossila bränslen. Mukhtar Babayev, minister för ekologi och naturresurser och tidigare tjänsteman på Azerbajdzjans statsägda olje- och gasbolag, Socar, har utsetts till Cop29-presidenten och kommer att leda arbetet med att driva klimatåtgärderna framåt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.