Nyheter

Arizona skrotar abortlag från 1864

Arizonas guvernör Katie Hobbs ler efter att ha undertecknat upphävandet av inbördeskrigets nästan totala abortförbud, torsdagen den 2 maj 2024, på Capitol i Phoenix.

Arizona stoppar en strikt abortlag från 1864 efter att guvernör Katie Hobbs undertecknat ett lagförslag som upphäver förbudet. Lagen, som återinfördes i april efter ett kontroversiellt domstolsbeslut, kommer inom kort att vara historia.

ABORT | Guvernör Katie Hobbs, från Demokraterna, har nu formellt skrivit under beslutet att avskaffa den strikta abortlagen från 1864 som återinfördes i Arizona i början av april. Detta skedde efter att delstatens senat röstade för avskaffandet med siffrorna 16 mot 14 i onsdags. En majoritet bildades av Demokrater och två republikanska senatorer, skriver NBS News.

I april fick den 160 år gamla lagen grönt ljus från Arizonas högsta domstol efter att USA:s Högsta domstol 2022 hade rivit upp ”Roe mot Wade”, det historiska beslutet från 1973 som säkrade aborträtten på nationell nivå i USA.

Detta ledde till att flera delstater skärpte sina abortlagar. Lagen förbjuder abort från befruktningsögonblicket och tillåter endast abort om kvinnans liv är hotat. Det klassas som ett grovt brott med straff från två till fem års fängelse för alla som utför den eller hjälper en kvinna att genomföra en abort.

– Abortförbudet från 1864 godkändes av 27 män, innan kvinnor ens hade rösträtt. Nu, nästan 160 år senare, ska jag skriva under lagförslaget som kommer att upphäva det, säger Katie Hobbs på X-Twitter.

Lagen har mött stark kritik, inte minst från president Joe Biden. Även hans sannolika motståndare i höstens presidentval, Donald Trump, har uttryckt att Arizonalagen går för långt men anser att delstaterna själva bör besluta om abortfrågor.

Trots att guvernör Hobbs nu har undertecknat beslutet om att skrota den strikta lagen, kommer den inte att upphöra omedelbart. Enligt delstatsregler kommer en lag som avskaffats officiellt att vara i kraft i ytterligare 90 dagar efter att den lagstiftande session som avskaffat den avslutats.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.