Prenumerera

Logga in

Nyheter

HD: Aurora får inte stämma staten

Ungdomar från organisationen Aurora demonstrerar i samband med att de lämnar in sin stämningsansökan mot staten i november 2022.

Omkring 300 ungdomar i klimatgruppen Aurora har stämt svenska staten för bristande klimatarbete, i ett uppmärksammat mål. Men fallet kommer inte att prövas i svensk domstol, meddelar Högsta domstolen – som dock öppnar för att delar av innehållet kan tas upp om det omformuleras.

KLIMAT | Svenska statens arbete för att motverka klimatförändringarna brister, på ett sätt som kränker ungas mänskliga rättigheter enligt Europakonentionen. Det menar omkring 300 personer i den ungdomsledda gruppen Aurora, som därför har stämt staten i en process som pågått i flera års tid. Efter att Nacka tingsrätt bett om vägledning i fallet kom så Högsta domstolens beslut att målet inte kan tas upp till prövning. Skälet är att en domstol inte kan bestämma att riksdag och regering ska vidta en viss åtgärd. 

”De politiska organen beslutar självständigt om vilka specifika klimatåtgärder Sverige ska vidta”, slår Högsta domstolen fast i ett pressmeddelande

Samtidigt öppnar en dom från Europadomstolen 2024 för att en annorlunda formulerad så kallad klimattalan skulle kunna prövas i svensk domstol. I domen slogs fast att det finns ”övertygande vetenskapliga bevis för att klimatförändringarna redan har bidragit till en ökning av sjuklighet och dödlighet och att de – utan åtgärder från staternas sida – riskerar att komma till en punkt där de blir oåterkalleliga och katastrofala”. 

Mot den bakgrunden kom Europadomstolen fram till att Europakonventionen ger en rätt att föra en klimattalan mot staten, under vissa förutsättningar.

– Högsta domstolen har alltså kommit fram till att gruppmedlemmarnas talan, så som den utformats vid tingsrätten, inte kan tas upp till prövning. Domstolen har inte tagit ställning till hur frågan skulle bedömas om talan fördes av en förening och om talan var begränsad till att begära att få fastslaget att staten kränkt deras rättigheter enligt Europakonventionen genom att inte vidta tillräckliga åtgärder för att motverka effekterna av klimatförändringar, säger Jonas Malmberg, en av domarna i målet.

En klimattalan skulle alltså kunna tas upp under förutsättning att den endast prövar frågan om enskildas rättigheter har blivit kränkta, och inte kravet på specifika åtgärder från staten. Att domaren nämner att talan kan föras av en förening syftar på att Europadomstolen gav föreningar rätt att föra klimattalan vid nationella domstolar, medan Auroramålet var en så kallad grupptalan, väckt av en person som ytterligare omkring 300 personer anslutit sig till. De förde talan för egen del, som enskilda personer och kan enligt beslutet inte jämställas med en förening.

Högsta domstolen skriver att ”det är en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen och klimatförändringarna drabbar alla. Det ställs därför mycket höga krav för att enskilda personer ska ha rätt att föra en sådan talan. Enskilda har bara rätt till domstolsprövning om statens underlåtenhet har medfört tillräckligt överhängande och säkra effekter på deras individuella rättigheter. Om talan i stället förs av en förening, som uppfyller vissa krav på bland annat representativitet och lämplighet, tillämpas inte dessa höga krav.”

Från Auroras håll konstaterar man i ett pressmeddelande att ”Domstolens beslut [inte] innebär att svenska statens otillräckliga klimatpolitik inte kränker mänskliga rättigheter, bara att domstolar inte kan pröva just denna talan.”

– Vi måste analysera beslutet närmare, men respekten för vår rättighet till domstolsprövning är avgörande för att människor ska kunna hålla makthavare ansvariga för brutna klimatlöften. De planetära kriserna kräver drastiska, omedelbara, rättvisa omställningar av alla samhällets system – då duger det inte att makthavare får bryta mot lagen oifrågasatta, säger Ida Edling från Aurora.

Anne Mahrer, företrädare för schweiziska Klimaseniorinnen, som vann ett uppmärksammat fall mot schweiziska staten i Europadomstolen 2024. Arkivbild från Strasbourg, maj 2023. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/TT

2024 gav Europadomstolen i sin historiska klimatdom omkring 2000 schweiziska kvinnor i föreningen Klimaseniorinnen rätt i att landets regering har kränkt deras mänskliga rättigheter till liv och hälsa genom bristande klimatpolitik. Det finns även fall liknande Auroras i NederländernaTyskland och Frankrike, som har prövat klimatmål och där domstolarna gått på klimataktivisternas linjer.

– Auroras kamp för klimaträttvisa är långt ifrån över. Om inte alla samhällets aktörer agerar för att förändra våra ekonomiska system i grunden väntar en klimatkollaps. Vi har inte råd att ge upp. Vi fortsätter, och vi behöver alla resurser vi kan få, säger Gertrud Wrange från Aurora.

Ungdomarnas krav i Auroramålet

25 november 2022 skickade en grupp personer från den ungdomsledda gruppen Aurora in en stämning mot svenska staten för att de, med gruppens egna ord, ”inte behandlar klimatkrisen som en kris”. 

De yrkade att tingsrätten ska fastställa att statens underlåtelse att vidta åtgärder för att begränsa klimatförändringarna är en kränkning av deras mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen, samt att tingsrätten ska ålägga staten att vidta i ansökan angivna åtgärder för att minska koncentrationen av växthusgaser i atmosfären och hålla ökningen av den globala medeltemperaturen till 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer. 

I oktober 2023 hänsköts målet från Nacka tingsrätt till Högsta domstolen.

Nacka tingsrätt och Auroras hemsida

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.