Startsida - Nyheter

Konflikt

Journalistmord och kartellnärvaro i gränsstad i Paraguay

I skottlinjen för den brasilianska kartellen Primeiro Comando da Capital (PCC) kommer såväl lokala makthavare som grävande journalister i den paraguayanska gränsstaden Pedro Juan Caballero.

Pedro Juan Caballero, en gränsstad till Brasilien i norra Paraguay, håller på att falla samman inför allmänhetens beskådan. Paraguays samtidshistoria av korruption och politiska maktkamper har vid sidan om ett växande brasilianskt inflytande förvandlat gränsstaden till en ekonomisk och social krutdurk kontrollerad av brasilianska karteller. I skottlinjen för deras hejdukar kommer såväl lokala makthavare som grävande journalister.

PARAGUAY | Journalisten Alexander Álvarez mötte döden på alla hjärtans dag i form av ett kulregn. Det var mitt på dagen i Pedro Juan Caballero, en gränsstad till Brasilien i norra Paraguay, och dödens beväpnade budbärare var en man på en motorcykel.

Álvarez var verksam som reporter och programledare vid Radio Urunde’y FM och blev endast 39 år.

Hans död lämnar djupa spår och river upp sorg bland anhöriga och kollegor – samt påminner den paraguayanska journalistkåren om det fortsatt försämrande läget för oberoende rapportering i det sydamerikanska landet.

Inte minst i gränsstaden Pedro Juan Caballero.

Flera journalistmord

I september 2022 mördades radioprogramledaren och reportern Humberto Coronel.

Jämte Alexander Álvarez död blir båda illdåden en grym påminnelse om den organiserade brottslighetens närvaro i Pedro Juan Caballero, och de friheter som den tar sig när de tycker sig stöta på misshagliga samhällsröster.

– Staden har blivit ett helvete på jorden, jag vet många som vägrar rapportera därifrån av rädsla för att bli måltavlor, säger en paraguayansk journalist anställd för en tv-kanal till Tidningen Global.

Paraguayanska säkerhetsstyrkor från Senad förbereder sig för att förstöra en marijuanaodling i Pedro Juan Caballero i mars 2022. Foto: AP Photo/Jorge Saenz
En mamma transporterar sina barn i gränsstaden Pedro Juan Caballero där den brasilianska kartellen PCC har tagit allt större kontroll. Foto: AP Photo/Jorge Saenz

Kartellernas stad

Motivet bakom mordet på Humberto Coronel bottnade också klart och tydligt i dennes granskande journalistik.

Blott månader före sin död mottog Coronel dödshot som hänvisade till hans rapportering om organiserad brottslighet och den brasilianska kartellen Comando Vermelhos ekonomiskt lukrativa men socialt förödande narkotikasmuggling i gränsregionen.

När det gäller Alexander Álvarez förblir saker och ting dock mer komplicerade. En teori som polisen jobbar efter är att mordet kan ha varit ett tragiskt resultat av en personförväxling, något som bland annat kollegor som har talat med ABC Color befarar.

Kort före sin död köpte Álvarez den bil som han satt i när han mördades. Polisen har därför inte uteslutit att måltavlan kan ha varit någon av fordonets forna ägare, rapporterar ABC Color.

Borgmästaren José Carlos Acevedo sköts ihjäl

I vilket fall som helst är mordet ännu ett i raden av exempel på att laglöshet och organiserad brottslighet tystat såväl journalister som politiker med kulor, hot och ett tydligt demonstrerat våldskapital.

Förra året, i maj 2022, sköts Pedro Juan Caballeros borgmästare José Carlos Acevedo med sju skott. Kort senare avled han till följd av sina skottskador.

– Vi är ständigt på vår vakt, berättar en bartender på en brittisk pub i centrala Pedro Juan Caballero för The Guardian.

Maria Celsa Albertinihe (i mitten), mamman till den mördade riksåklagaren Marcelo Pecci deltar i ett möte för att kräva rättvisa i Paraguays huvudstad Asuncion i maj 2022. Pecci Marcelo Pecci ingick i arbetet med ”A Ultranza Py”, den största insatsen mot narkotikasmuggling och penningtvätt i Paraguays historia och han mördades under sin smekmånad i Colombia. Foto: AP Photo/Jorge Saenz
Brasiliansk polis visar upp vapen som har beslagtagits från den ökända kartellen Primeiro Comando da Capital (PCC) i maj 2006. PCC har stort inflytande över narkotikasmugglingen i Paraguay och stor kontroll över gränsstaden Pedro Juan Caballero. Foto: AP Photo/Jonne Roriz AGENCIA ESTADO)

Riksåklagaren Marcelo Pecci mördades

Det upptrappade dödliga våldet riktat mot grävande reportrar och självständiga kommunpolitiker i Paraguay bör speglas mot en kontext där landet i decennier har styrts av en politisk oligarki med tydliga band till organiserad brottslighet med bas i Brasilien.

Att utreda korruption och brasilianska kartellers systematiska försök att stöpa Paraguay till en ”narkostat” kostade den 45-årige paraguayanske riksåklagaren Marcelo Pecci livet i maj 2022.

Pecci sköts ihjäl i strandbrynet i Colombia under sin smekmånad, blott timmar efter att hans fru hade postat ett inlägg i sociala medier att de väntade barn.

Historisk insats genom A Ultranza Py

Marcelo Pecci ingick i arbetet med ”A Ultranza Py”, den största insatsen mot narkotikasmuggling och penningtvätt i Paraguays historia, med stöd från bland andra europeiska Europol och amerikanska antidrogbyrån DEA.

Kort efter att ”A Ultranza Py” sjösattes våren 2022 kunde frukt börja skördas.

I belgiska Antwerpen beslagtogs elva ton kokain, 10 miljarder ”tvättade” kronor med koppling till narkotikaindustrin kunde konfiskeras och ett 40-tal räder ägde rum mot adresser kopplade till den organiserade brottsligheten.

Men det var framför allt Marcelo Peccis ihärdiga och målmedvetna arbete mot den brasilianska kartellen Primeiro Comando da Capital (PCC) som ledde till hans död i Colombia.

En av de som har gripits anklagad för mordet på Marcelo Pecci är Francisco Luis Correa Galeano som här ses föras i handfängsel på en flygplats i Bogota i Colombia i juni 2022. Foto: AP Photo/Fernando Vergara
Polis står vakt vid ingången till fängelset i Pedro Juan Caballero i januari 2020 efter att över tio fångar lyckades rymma. De flesta tillhörde den brasilianska kartellen PCC. Foto: AP Photo/Marciano Candia

Brasilianska kartellen PCC grundades i fängelset

PCC:s cementerade inflytande över narkotikasmugglingen i Paraguay i allmänhet och ökade kontroll över Pedro Juan Caballero i synnerhet har gjort all granskning till en regelrätt fientlig handling i den brasilianska kartellens ögon.

PCC grundades i ett fängelse i São Paulo 1993 efter den förödande polisorkestrerade massakern i fängelset Carandiru 1992 och har på tre decennier blivit en kontinental maktfaktor med global spännvidd och närvaro i de flesta sydamerikanska länder, liksom i USA och i Europa.

I en granskning av PCC:s ”kidnappning” av Pedro Juan Caballero visar Insight Crime att kartellens expansion har dragit direktlänkar mellan brasilianska och paraguayanska fängelsesystem, liksom en övergång från beroende av lokala gränssmugglare till regelrätta internationella smuggelsyndikat.

Pedro Juan Caballero – perfekt utpost

På många sätt är Pedro Juan Caballero den perfekta staden för organiserad brottslighet att infiltrera och sedermera kontrollera politiskt, ekonomiskt och socialt.

Staden är belägen i norra Paraguay, långt ifrån den politiska makten i huvudstaden Asunción och med en cementerad position som historiskt övergångsställe för allsköns smugglare, ett stenkast från Brasilien.

Pedro Juan Caballero, som endast har 120 000 invånare, uppvisar en mordfrekvens som är tio gånger så hög som i övriga Paraguay – och med 70 mord per 100 000 invånare är departementet Amambay, där Pedro Juan Caballero är centralorten, lika mordtätt som några av världens farligaste städer sett till mordfrekvens per 100 000 invånare.

”Inte Colombia eller Mexiko”

Men ansvariga för Paraguays bekämpning av den organiserade brottsligheten är måna om att varken signalera panik eller bristande kontroll:

– Vi är inte Colombia eller Mexiko, långt därifrån, säger Zully Rolón, chef för Paraguays antidrogbyrå Senad, till The Guardian.

Men alla är inte lika säkra – åtminstone inte när det gäller den negativa utvecklingens riktning, hastighet och våldsamma natur:

– Vissa överdriver säkert när de pratar om att Paraguay är en narkotikastat. Jag tror att det handlar om överdrifter, men jag tycker också att det är viktigt att ha i åtanke att den här möjligheten på lång sikt inte kan uteslutas om nödvändiga och lägliga åtgärder inte vidtas, varnade Javier García de Viedma, EU:s ambassadör i Paraguay, i intervju med nyhetsbyrån Merco Press i juni 2022.

* * *
LÄS MER
Västpapua: Kidnappad pilot ”flyttad till Papua Nya Guinea”
Svartlistad ex-president släpper inte greppet om Paraguay
Jair Bolsonaro anklagas för kupplaner av tidigare allierad

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.