styrts av samma kommunistparti som tog makten efter revolutionen. Protesterna sommaren 2021 var de största sedan dess – och fängelserna fylldes upp med politiska fångar. På söndag är det dags för vad som i Kuba kallas för ett val till nationalförsamlingen. Men dessa val har ingenting gemensamt med ett val i en fri demokrati, enligt Erik Jennische som är Kubaexpert på Civil Rights Defenders. Och det finns inte mer än en kandidat att rösta på. Erik Jennische efterlyser mer handling från Sveriges och EU:s sida.
– Som ordförandeland i EU borde Sverige ta initiativ och kräva att Kuba genomför fria val, säger han till Tidningen Global.
– Det som kommer att hända på söndag är att befolkningen kan gå och rösta för den kandidat som kandidatkommissionen har föreslagit för olika poster i regeringen. De väljer endast ut kandidater som är lojala med partiet.
Efter att det ökända flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ner i september 2020 gjordes sex unga män – flera av dem fortfarande minderåriga vid tidpunkten för branden – till syndabockar och dömdes till långa fängelsestraff. Tidigare i mars skulle fyra av dem, som straffats som vuxna, överklaga domen. Men förhandlingen sköts upp ett helt år.
Hanna Strid skriver om Moria 6.
Och på ledarplats skriver Astrid Pleijel om att trots att vatten genomsyrar hela livet på planeten är det en lite bortglömd resurs i klimatdebatten. Vad kranarna i våra svenska hushåll än ger intryck av finns det inte oändligt med vatten. Rika länder har en tendens att se vatten som något som helt enkelt bara finns. Men breddar vi vår horisont en aning är det tydligt att vår hantering och konsumtion av vatten är en fråga om mänskliga rättigheter, jämlikhet och mänsklighetens och planetens överlevnad
Om detta och mycket mycket mer i dagens Tidningen Global.
Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör