Startsida - Nyheter

Nyheter

”Modernt slaveri” för migrantarbetare i Qatar

Amnesty International protesterar mot det dåliga människorättsläget i Qatar under en manifestation framför Brandenburger Tor i Berlin, Tyskland, i söndags.

Qatar borde aldrig ha tilldelats värdskapet för fotbolls-VM för herrar. Det menar bland annat journalisten Olof Lund och Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, i ett samtal arrangerat av Union to Union under fredagsmorgonen.

SPORT | Om knappt tre veckor inleds fotbolls-VM för herrar i Qatar. Inför världsmästerskapet har tiotusentals migrantarbetare från länder som Bangladesh, Indien, Nepal och Filippinerna jobbat under dåliga arbetsvillkor med att bygga sju nya arenor, så väl som vägar, hotell och en ny flygplats.

Exakt hur det gick till när Qatar tilldelades värdskapet för VM är svårt att föra i bevis men det har länge funnits många frågetecken om oegentligheter.

– Det finns inga klara samband om betalningar mellan Qatar och Fifa men det finns en indicielista som vi skulle kunna sitta här hela dagen för att gå igenom, säger journalisten Olof Lundh, författare till boken Templet i öknen: Så köpte Qatar världens största sport där han bland annat redogör för hur det lilla landet, utan fotbollstradition och utan respekt för mänskliga rättigheter, 2010 utsågs till värd för fotbolls-VM 2022.

”Tvångsarbete”

Det var pappan till dagens emir av Qatar Tamim bin Hamad Al Thani som när han kom till makten 1995 satsade på att göra landet känt genom att bland annat satsa på samarbeten med internationella universitet och på internationell idrott. 2006 stod landet värd för Asiatiska spelen, 2015 hölls handbolls-VM där och 2019 stod landet värd för friidrotts-VM.

Samtidigt råder en allvarlig brist på mänskliga rättigheter i landet. Bland annat är läget för hushållsarbetare så illa att Amnesty International anser att villkoren går att likställa med tvångsarbete där det är vanligt att arbetare tvingas jobba i mellan 14–18 timmar om dagen i privata hem.

Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads, har sedan 2013 har rest ner till Qatar för att möta migrantarbetare som bygger VM:s infrastruktur. Han menar att villkoren är så undermåliga att det bör beskrivas som modernt slaveri:

– Det är jobbtrafficking på hög nivå, jag tror ingen i sin vildaste fantasi kan föreställa sig hur det är, säger han under samtalet med Union to Union i vilket även Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, och Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet deltog och som livesändes på fredagsmorgonen.

Giftig cocktail

Arbetsvillkoren för de många migrantarbetarna i Qatar – sammanlagt rör det sig om omkring två miljoner personer – har uppmärksammats i många år och påtryckningar har sedan 2017 lett till vissa förändringar i landets arbetsrätt. Bland annat har landet ratificerat två internationella fördrag om mänskliga rättigheter, och har också stärkt arbetsvillkoren för vissa migrantarbetare.

Detta gäller dock bara dem som jobbar på officiella VM-projekt som arenor, vilket bara utgör en liten del av migrantarbetarna som har byggt upp den infrastruktur som har varit nödvändig för VM, enligt Amnesty International.

Dessutom saknas ofta implementering av landets lagar och många migrantarbetare drabbas av försenade eller outbetalda löner, nekas vilodagar, tvingas jobba under osäkra arbetsförhållanden och hindras när de vill byta jobb. Enligt Amnesty International har tusentals arbetares död ännu inte utretts.

Maria Nyberg menar att blandningen av dels extrem fattigdom i de länder migrantarbetarna kommer från, dels bristen på demokrati i de länder de jobbar, skapar en giftig cocktail:

– Kombinationen av desperata personer som måste få in pengar, och stater och arbetsgivare som är redo att nyttja det maximalt…det skapar det som vi kallar för det moderna slaveriet. Det blir en fullständigt livsfarlig situation, säger hon.

Vad händer sedan?

Håkan Sjöstrand menar att det har funnits god grund för kritiken mot Fifa vad gäller beslutet 2010 att ge Qatar värdskapet. Men han menar att fokus också måste ligga på vad som bör göras här och nu, och framöver:

– Vi tog oss an frågan ur ett nordiskt perspektiv 2015 där vi har samarbetat med internationella byggfacket och människorättsorganisationer, säger han och pekar på två olika förhållningssätt när beslutet väl var taget, antingen att bojkotta VM eller att engagera sig:

– Att engagera oss och föra kritisk dialog är vad vi har gjort, säger han.

Vad som kommer att hända med migrantarbetarna efter VM tar slut den 18 december och strålkastarljuset släcks är en fråga som alla i panelen oroar sig för.

– Just nu försöker man få migrantarbetarna att åka till hemländerna, man vill att alla lämnar landet och i och med det föds en enorm oro, de vet inte om de får komma tillbaka eller om de får ut sina innestående löner.

– Det är ett förvirrat läge och ingen vet vad som kommer att hända efter VM, säger Johan Lindholm.

Olof Lundh menar att det heller inte går att säga att Fifa eller andra motsvarande aktörer har dragit lärdom. Han pekar bland annat på att Europas fotbollsförbund Uefa bara ett halvår innan den ryska invasionen av Ukraina gav flera fotbollsmatcher till Ryssland att arrangera. Och betonar att det är realpolitik och pengar som styr.

– Ja idrotten utnyttjas, men idrotten låter sig utnyttjas.

– Det handlar om pengar, säger Olof Lundh.

* * *
LÄS ÄVEN
Migrantarbetare protesterade i Qatar – flera har deporterats
Krav på Fifa att ersätta migrantarbetare i Qatar
Norge kritiserar Fifa och fotbolls-VM i Qatar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.