Nyheter

Krav på Fifa att ersätta migrantarbetare i Qatar

Migrantarbetare på en byggarbetsplats i Doha, Qatar.

QATAR | Nästan tre fjärdedelar av tillfrågade i en global undersökning vill att det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) ska använda intäkter från herrfotbolls-VM i Qatar senare i år för att ersätta drabbade migrantarbetare – många har drabbats av arbetsskador, ett stort antal har dött och många har inte fått utlovade löner.

Amnesty International har beställt undersökningen i vilka människor från femton olika länder har tillfrågats. You Gov-undersökningen omfattar 17 000 personer och stödet för att Fifa ska ersätta drabbade migrantarbetare ökar till 84 procent bland de som svarar att de kommer att titta på åtminstone en match under VM. Dessutom vill 67 procent att de nationella fotbollsförbunden ska kritisera de kränkningar av mänskliga rättigheter som har rapporterats under många år i Qatars förberedelser inför VM.

– Dessa resultat sänder ett tydligt budskap till ledningen inom fotbollsbranschen. Över hela världen står människor enade i sin önskan att Fifa ska ta ett steg framåt och ge viss gottgörelse för det lidande som migrantarbetarna i Qatar utsatts för. De vill också se sina nationella fotbollsförbund inta en mycket tydligare hållning, säger Steve Cockburn, Amnestys chef för ekonomisk och social rättvisa, i ett pressmeddelande på organisationens hemsida.

– Med mindre än 50 dagar till avspark tickar klockan. Men det finns fortfarande tid för Fifa att göra det rätta. Supportrarna vill inte ha ett VM som är besudlat av brott mot mänskliga rättigheter. Det förflutna kan inte göras ogjort, men ett gottgörelseprogram är ett tydligt och enkelt sätt för Fifa och Qatar att ge åtminstone en viss upprättelse till de hundratusentals arbetare som gjort den här turneringen möjlig.

* * *
LÄS MER
Migrantarbetare protesterade i Qatar – flera har deporteras
Ex-general utreds för illegal Qatar-lobbying
Norge kritiserar Fifa och fotbolls-VM i Qatar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.