Nyheter

Mexikos militär mörklade kännedom om 43 försvunna lärarstudenter

Familjemedlemmar och vänner marscherar för att söka rättvisa för de saknade 43 Ayotzinapa-studenterna i Mexico City, lördagen den 26 mars 2022.

I 2014 försvann 43 lärarstudenter spårlöst i staden Iguala i delstaten Guerrero i södra Mexiko. Studenterna påträffades senare i massgravar runtom i delstaten och hade frihetsberövats av lokal polis som tros ha dödat dem och senare bränt upp deras kroppar. I en ny rapport för Interamerikanska människorättskommissionen fram uppgifter som pekar på en storskalig mörkläggning av mexikanska myndigheter.

MEXIKO | Studenterna, som bedrev aktiv kamp för bättre villkor och hade kopplingar till en rad sociala och maktkritiska rörelser, ansågs utgöra ”ett subversivt hot” gentemot den politiska makten och organiserade brottssyndikat.

Tomás Zerón, en före detta chef inom underrättelsetjänsten, är anklagad för mörkläggning och tortyr i sin frånvaro efter att 2019 ha flytt till Israel. Zerón förblir föremål för en utlämningsprocess mellan Mexikos och Israels regeringar.

Ända sedan 2014 har myndigheters inblandning och kännedom om massgripandet och massmordet legat till grund för en rad undersökningar.
Men nu framkommer nya uppgifter som pekar rakt in i Mexikos militära korridorer och en komplott som enligt Interamerikanska människorättskommissionen ska ha inkluderat allt ifrån utredare till säkerhetsapparaten, militärpersonal och åklagare.

– Bevis förfalskades eller frånhölls från dag ett, säger Angela Buitrago vid Interamerikanska människorättskommissionen, rapporterar The Guardian.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev