Nyheter

Brittisk public servicekanal privatiseras

Den brittiska public servicekanalen Channel 4 bildades 1982, för fyrtio år sedan, och har sedan dess blivit en vital röst inom det brittiska public serviceutbudet med filmer, radioprogram och dokumentärer. Nu vill brittiska regeringen privatisera kanalen – till en kostnad av motsvarande 12 miljarder kronor, vilket gör privatiseringen till den största sedan försäljningen av statliga posttjänsten Royal Mail.

STORBRITANNIEN | Men privatiseringsplanerna av Channel 4 kritiseras från flera håll. Bland annat dokumentärfilmaren David Attenborough har höjt rösten mot den konservativa regeringens planer, som han kallar för ”kortsiktiga” och ”finansiella attacker” på brittisk public service, rapporterar The Guardian.

Den mest trolige köparen av Channel 4 är Discovery, ett amerikanskt tv-bolag som sedan hopslagningen med WarnerMedia kontrollerar nyhetskanalen och seriejätten HBO. Discoverys produktioner är till skillnad från Channel 4 beroende av en betalande publik, något som kan medföra radikala förändringar för hur produktioner och vilka teman och ämnen som kan komma att bli av intresse för Channel 4 under Discoverys paraply.

”Analytiker tror att en privatiserad Channel 4 skulle drabbas av nedskärningar motsvarande 40–50 procent av sin programbudget på 660 miljoner pund för att stöpa om sin modell efter en kommersiellt fokuserad broadcasting”, rapporterar The Guardian.

* * *

LÄS ÄVEN:
Nato vill expandera i Asien och Oceanien – Kina kritiskt
Boris Johnson: ”Biologiska män bör inte tävla i kvinnliga idrottssammanhang”
Karibiska nationer vill bryta med Brittiska samväldet – får oväntat stöd

Klas Lundström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.