Nyheter

Afghanska flickors självmord oroar

I Afghanistan är det nästan lika många kvinnor som män som begår självmord, vilket är ovanligt i ett globalt perspektiv.

Flera fall av unga flickor som tagit livet av sig har på senare tid rapporterats i Afghanistan. Motivet är i flera fall okänt men i åtminstone ett par av fallen har det förekommit våld inom familjen. En stor majoritet av kvinnorna i Afghanistan har utsatts för antingen psykisk, fysisk eller sexuell misshandel eller en kombination av övergrepp. Kvinnors psykiska ohälsa har dessutom förvärrats sedan talibanernas maktövertagande förra året.

AFGHANISTAN | En 18-årig flicka ska ha tagit livet av sig i Takharprovinsen i förra veckan. Enligt Tolo News är motivet okänt men att våld inom familjen ofta ligger bakom liknande fall. Flickans mamma ska ha velat föra hennes kropp till sjukhus för en undersökning om dödsorsaken, något som talibanerna ska ha hindrat. Flera liknande fall har rapporterats nyligen.

Bara några dagar tidigare rapporterade Tolo News att en 15-årig flicka hade tagit livet av sig i Faryabprovinsen den 8 april. Tolo News hänvisar till källor som uppger att flickan hade utsatts för våld inom familjen, och att hon hade trakasserats av sin styvmoder. En annan 18-årig flicka hängde sig i Bamiyanprovinsen den 1 april. Motivet är oklart men enligt källor som Tolo News hänvisar till hade hon gått ut skolan och planerade att göra ett intagningsprov till universitetet. Och den 8 mars ska en 25-årig kvinna, mamma till två barn, ha tagit livet av sig i Badghisprovinsen. Det bakomliggande motivet i det fallet rapporteras ha varit ”familjeproblem”, skriver Tolo News.

I Afghanistan är det nästan lika många kvinnor som män som begår självmord, vilket är ovanligt i ett globalt perspektiv. Mellan 2000 och 2017 sjönk antalet självmord begångna av kvinnor i Afghanistan för att därefter stiga igen, och av alla självmordsförsök i landet årligen uppskattas omkring 80 procent utföras av kvinnor. En stor del av självmordsförsöken sker i Heratprovinsen – 2017 utfördes fler än hälften av alla självmordsförsök i landet i provinsen – 1 800. Av dessa stod kvinnor för 1 400 av självmordsförsöken.

Skälen till varför kvinnor i Afghanistan försöker ta livet av sig i den omfattningen kan handla om flera olika skäl. Enligt Hawa Alam Nuristani från the Afghan Independent Human Rights Commission (AIHRC) kan det både handla om ”depression och om påtvingade äktenskap eller våld inom familjen”, rapporterade BBC 2018. Våld mot kvinnor är utbrett i landet. Enligt FN:s befolkningsfond har omkring 87 procent av alla afghanska kvinnor blivit utsatt för antingen fysisk, sexuell eller psykologisk misshandel och 62 procent har utsatts för flera former av misshandel.

Efter 40 år av konflikt och krig i landet lider många av posttraumatisk stress (PTSD). Enligt en studie av Viviane Kovess-Masfety vid McGill University i Kanada är PTSD den vanligaste orsaken till psykisk ohälsa i landet, och samma studie fann att risken för PTSD är högre bland afghanska kvinnor än män. Efter att talibanerna tog makten över landet i mitten av augusti förra året har kvinnors mentala ohälsa förvärrats och landets psykiatriker ser en ökning i antalet kvinnliga patienter, rapporterar RFE/RL.

– De flesta av våra patienter den senaste tiden är kvinnor – kvinnorättsaktivister, tidigare statligt anställda, journalister och kvinnor som hade anställning under den tidigare afghanska regeringen men som nu har förlorat sina jobb, säger Wahid Nourzad, chef för avdelningen för mental hälsa på Herats distriktssjukhus till RFE/RL.

Den Kabulbaserade psykiatrikern Walid Hussainkheil tror att fattigdom, arbetslöshet och isolering under talibanernas regim är de huvudsakliga faktorerna bakom de ökande fallen av kvinnor som drabbas av depression:

– Deras sociala sammanhang har brutits. De har dragits undan från sociala sammankomster och de tänker på självmord, vilket är väldigt farligt, säger han till RFE/RL.

Enligt Viviane Kovess-Masfetys rapport som sammanställdes i juni förra året har utbildning varit en effektiv form av behandling för depression bland afghanska kvinnor men i och med att talibanerna har förbjudit utbildning för flickor och kvinnor över sjätte klass har den möjligheten försvunnit. Detta innebär att den psykiska ohälsan bland flickor och kvinnor riskerar att öka ytterligare.

* * *

LÄS ÄVEN
Fyra kvinnorättsaktivister släppta i Afghanistan
Ett halvår med talibanstyre har drabbat kvinnorna hårt
”Afghanistan har förlorat sin röst”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.