Nyheter

Kinesiska akademiker dödade i självmordsattack

Fyra personer, inklusive tre kinesiska medborgare, dödades i en självmordsattack i Karachi i Pakistan i tisdags i förra veckan.

Fyra personer, inklusive tre kinesiska medborgare, dödades i en självmordsattack i Karachi i Pakistan i tisdags i förra veckan. Baloch Liberation Army (BLA) som kämpar för den pakistanska provinsen Baluchistan ska bli självständigt har tagit på sig dådet. Gruppen har ofta attackerat kinesiska intressen på senare år.

PAKISTAN | Självmordsattacken ägde rum vid Konfusiusinstitutet vid universitetet i Karachi. Måltavlan för vad som sägs vara Baloch Liberation Armys första kvinnliga självmordsbombare var en minibuss som transporterade kinesiska akademiker till universitetet. Chefen för Konfusiusinstitutet, professor Huang Guiping, de två kvinnliga lärarna Chen Sai och Ding Mupeng liksom en pakistansk chaufför dödades i attacken, rapporterar the Jerusalem Post.

Kina har krävt att Pakistan straffar de som ligger bakom terrorattacken och landets assisterande utrikesminister Wu Jianghao uppmanar till en omedelbar och fullständig utredning av självmordsattacken. ”Kinesiska människors blod ska inte spillas i onödan, och de som ligger bakom den här händelsen kommer säkerligen få betala ett pris”, säger han bland annat i ett uttalande, skriver the Jerusalem Post.

Infrastrukturprojekt

Baloch Liberation Army har på senare tid allt oftare riktat sina attacker mot kinesiska intressen i Baluchistan – bland annat hamnen Gwadar som drivs av det kinesiska företaget China Overseas Port Holding Company, och ett kinesiskt företag driver också en guld- och koppargruva i provinsen. Kina och Pakistan lanserade 2015 the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) i vilket ett stort antal infrastrukturprojekt i Pakistan ingår som i dag sammanlagt värderas till mer än 60 miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Syftet är att binda samman hamnstaden Gwadar vid Arabiska havet och Xinjiang i västra Kina. 

Baloch Liberation Army anklagar Kina för att bedriva ”exploateringsprojekt” i landet. Enligt ett mejluttalande gruppen har skickat till Al Jazeera English syftade självmordsattacken till att ”sända ett tydligt budskap till Kina att dess direkta eller indirekta närvaro i Baluchistan inte kommer att tolereras.” I augusti 2018 genomförde Baloch Liberation Army en självmordsattack mot en buss med som transporterade kinesiska ingenjörer i Dalbadin i Baluchistan och i november samma år tog gruppen på sig ansvaret för en attack mot det kinesiska konsulatet i Karachi då fyra personer dödades, rapporterar DW.

Lång självständighetskamp

Baluchiska separatister har tidigare tagit avstånd från självmordsattacker, de ser sig som sekulära nationalister, men har på senare år använt sig av metoden som Pakistans talibanrörelse annars varit mer associerad med.
– Gruppen [BLA] oroas inte över att använda operationell taktik som används av islamistiska militanta grupper så länge det uppfyller sitt syfte, säger säkerhetsanalytikern Mohammad Amir Rana, till Al Jazeera English och drar paralleller mellan hur baluchiska separatister har utvecklats till Perus kommunistiska parti mer känt som Sendero Luminoso (Lysande stigen) som gjorde sig ökända för sitt omfattande brutala våld.

Den kvinna som sägs ligga bakom självmordsattacken har identifierats som Shari Baloch, en lärare med en masterexamen i zoologi, som kommer från en mycket välutbildad familj och hon ska ha haft åtminstone två släktingar som har deltagit i väpnad kamp i Baluchistan. Kampen för självständighet i Baluchistan har pågått i perioder ända sedan Pakistans självständighet 1947.

* * *
LÄS ÄVEN
Sorg och ilska efter baluchisk aktivists död
Demonstranter krävde utredning av aktivists död
Karima Baloch begravd

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.