Nyheter

Könssegregerade parker och restauranger i Herat

Kvinnor ber om allmosor vid ett bageri i Kabul i söndags.

Talibanerna har på nytt begränsat kvinnors rörelsefrihet och de får nu inte äta tillsammans med män på restaurang eller promenera i parker med manligt sällskap i staden Herat. Samtidigt varnar FN för att nära hälften av befolkningen står inför akut hunger.

AFGHANISTAN | Enligt Riazullah Seerat från ministeriet för dygd och mot synd i Herat ska könssegregeringen gälla även inom familjer och mellan gifta par. Riazullah Seerat förklarade att restaurangägare har instruerats i att segregera män och kvinnor. En restaurangägare berättar för Al Jazeera att han fått information om att han måste könssegregerad sin restaurang:

– Vi måste följa order men det har en mycket negativ effekt på vårt företag, säger han och förklarar för tv-kanalen att det kan leda till att han måste säga upp personal.

Vad gäller parker i staden ska dessa också könssegregeras där kvinnor tilldelas tre dagar, männen fyra. Kvinnor som vill träna på mansdagarna uppmanas göra det i hemmet.

– Vi har sagt att kvinnor besöker parker på torsdagar, fredagar och lördagar.
– De andra dagarna är vikta för män som besöka på fritid och för träning, sade han, rapporterar Al Jazeera.

Körkort utfärdas inte

Även kvinnors bilkörande verkar vara i farozonen. Än har inget förbud införts mot att kvinnor kör bil i staden men enligt AFP har bilskolelärare instruerats att inte utfärda nya körkort till kvinnor. Den nya begränsningen meddelades bara någon vecka efter att talibanerna krävt att kvinnor ska täcka sina ansikten när de lämnar hemmet, och då de också uppmanades bära den blåa burqan.

Tidigare begränsningar av kvinnors liv har varit att kvinnor inte får resa längre sträckor utan en nära manlig släkting, de har förbjudits från många statliga jobb. I mars i år skulle flickor i äldre klasser få återvända till skolan, något talibanerna ändrade på i sista sekund.

Ända sedan talibanernas maktövertagande i augusti förra året har kvinnor runt om i landet protesterat mot att deras rättigheter tas ifrån dem. Även i förra veckan genomförde en grupp kvinnor en mindre demonstration i Kabul.
– Burqa är inte vår hijab, håll inte afghanska kvinnor som gisslan, skanderade de rapporterade Rukhshana Media i tisdags i förra veckan.

Akut hunger

Samtidigt är den humanitära krisen i Afghanistan enorm. I förra veckan varnade FN i en rapport för att nära hälften av landets invånare, 20 miljoner, står inför akut hunger.

Richard Trenchard, representant för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO i landet säger att läget är förfärligt:

– Humanitärt bistånd är fortfarande förtvivlat viktigt liksom behovet att bygga upp jordbrukares förstörda livsuppehälle och återknyta bönder och samhällen på landsbygden med kämpande marknader på landsbygden och i städerna runt om i landet. Om det inte sker kommer det inte att finnas någon väg ut ur krisen, säger han i ett uttalande på UN News.

* * *
LÄS ÄVEN
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet
Afghanska flickors självmord oroar
Akut matkris i Afghanistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.