Nyheter

Rasistiska slagord under Jerusalemmarsch

Israeler framför Damaskusporten utanför Jerusalems Gamla stad för att markera Jerusalems dag, en israelisk högtid som firar intagandet av Gamla stan under mellanösternkriget 1967, söndagen den 29 maj 2022.

Tusentals israeliska högernationalister demonstrerade på söndagen genom de muslimska kvarteren i Jerusalems gamla stad efter att ha gått in via Damaskusporten, den port som palestinier vanligtvis använder. Vissa skanderade ”död åt araberna” och ”må din by brinna” under den årliga marschen.

ISRAEL-PALESTINA | Inför marschen samlades framför allt unga ortodoxa judiska män utanför Damaskusporten, och israelisk polis hindrade palestinier från att röra sig i området som annars är en palestinsk handels- och samlingsplats. En grupp av israeliska demonstranter skanderade slagord som ”död åt araberna” och ”låt din by brinna ner” innan de gick in i Jerusalems gamla stad, rapporterar The Associated Press.

Inne i gamla stan pepparsprayade unga israeliska män en äldre palestinsk kvinna. Enligt Mairav Zonszein, senior analytiker på Israel-Palestina för tankesmedjan International Crisis Group, uppstod liknade scener runt om i Jerusalem under dagen.

Hon anklagade på Twitter den israeliska regeringen för att möjliggöra för ”nationalister att löpa amok, uppvigla till våld mot en redan förtryckt befolkning bara för att”, skrev hon och lade till ”Kom ihåg det när raketerna startar”, en hänvisning till att förra årets Jerusalemdag var en av flera händelser som ledde till en upptrappning mellan Israel och Hamas och ett elva dagar långt krig.

62 skadades

Jerusalemdagen är en nationell helgdag i Israel som firar minnet av Israels erövring och senare annektering av östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967 – en annektering som dock inte har erkänts av det internationella samfundet som fortfarande anser att östra Jerusalem är ockuperat av Israel. Marschen firar det som ses som Jerusalems återförening och den avslutas vid Västra muren (Klagomuren) som ligger i det judiska kvarteret.

Årets marsch var kantad av upptrappade spänningar efter att israelisk polis gick till attack mot den ihjälskjutna palestinska journalisten Shireen Abu Aklehs begravning för några veckor sedan, liksom efter en våg av palestinska terrorattacker i vilka 19 personer har dödats. I samband med israeliska räder mot ockuperad palestinsk mark har samtidigt 35 palestinier dödats, inklusive Shireen Abu Akleh, rapporterar The Guardian.

Söndagens demonstranter bar på ett hav av israeliska flaggor. En kort stund flög dock en palestinsk flagga över demonstrationen med hjälp av en drönare, rapporterar Haaretz. Israelisk polis kunde dock snabbt plocka ner den. Enligt palestinska Röda halvmånen skadades 62 personer under dagen, varav 23 behövde uppsöka sjukhus.

* * *
LÄS ÄVEN
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.