Reportage

Personalkooperativ vanligare i krisande Argentina

Edith Pereira (till vänster) och Blácida Benitez är två av medlemmarna i kooperativet Farmacoop, som tog över verksamheten efter att de tidigare ägarna beslutat att lägga ned produktionen.

I det ekonomiskt krisande Argentina har allt fler företag som tidigare hade privata ägare tagits över gemensamt av personalen, som driver verksamheten vidare. Med hjälp av ett nytt nationellt register vill landets regering nu förbättra förutsättningarna för personalkooperativen.

ARGENTINA – Det enda vi ville var att kunna fortsätta jobba, säger Edith Pereira till IPS.

Hon visar runt i Farmacoops lokaler i södra Buenos Aires. Enligt Edith Pereira är detta det första läkemedelsföretag i världen som räddats och drivits vidare av personalen.

Hon började arbeta på firman, som då hette Roux Ocefa, redan för 30 år sedan. När bolaget gick som bäst hade det över 400 anställda, berättar Edith Pereira. Men med tiden började företaget gå allt sämre. Det började med att personalens löner blev försenade. Kort därpå tömde de dåvarande ägarna lokalerna och övergav företaget.

De anställda inledde då en kamp för att själva kunna ta över verksamheten – och 2019 bildades kooperativet Farmacoop med över hundra medlemmar, som sedan dess har arbetat hårt för att få verksamheten att gå runt igen.

Under pandemin var Farmacoop med och producerade snabbtester för covid-19, i samarbete med det statliga forskningsrådet Conicet.

Farmacoop är bara ett exempel på en allt starkare rörelse i Argentina, som med tiden fått ett tydligare erkännande från landets makthavare.

I maj lanserade regeringen ett nytt register för tidigare privata företag som blivit personalägda, för att förbättra kunskaperna om hur dessa fungerar. Enligt de officiella beräkningarna finns det i dag mer än 400 sådana företag i Argentina, som sysselsätter närmare 18 000 personer.

Skedde även 2001

Det nya registret lanserades nyligen av president Alberto Fernández i en företagslokal som togs över av de anställda efter att deras arbetsgivare plötsligt hade gått i konkurs 2016. Vid presentationen konstaterade presidenten att de kooperativa lösningarna är värdefulla för landets ekonomi och att det handlar om en sektor ”som behöver rätt verktyg för att kunna fortsätta att växa”.

Presidenten påpekade samtidigt att det handlar om en rörelse som startade redan efter den djupa ekonomiska kris som landet drabbades av 2001.

Landet står just nu inför en liknande svår ekonomisk situation. Enligt den officiella statistiken lever 37 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen, samtidigt som den höga inflationen slår särskilt hårt mot de mest sårbara grupperna.

Bruno Di Mauro, ordförande för Farmacoop, menar att utvecklingen på den argentinska arbetsmarknaden har varit negativ i flera decennier – oavsett vilken typ av regering som suttit vid makten.

– Av det skälet kommer det att finnas ett fortsatt behov av att personal räddar och tar över företag, för att skydda sina jobb. Det är en form av motstånd mot den exkludering som vi anställda drabba av på arbetsmarknaden, säger han till IPS.

”Inte okunniga”

I dag tillverkar Farmacoop bland annat en salva av ett mycket välkänt märke som länge har använts av argentinare för att behandla solskador. Kooperativet väntar samtidigt på att få tillstånd från hälsovårdsmyndigheterna för flera andra produkter.

– Egentligen visste vi nog inte riktigt vad vi gav oss in på när vi beslutade oss för att försöka återstarta företaget. Processen har varit jättesvår. Men med tiden har vi insett att personalen kan ta över alla typer av företag. Vi är inte okunniga bara för att vi tillhör arbetarklassen, säger Bruno Di Mauro.

För närvarande får kooperativets personal statliga lönebidrag. Kooperativet fick även bidrag för inköpen av sin maskinpark.

Lokalen bedrivs i en gigantisk lokal som under företagets storhetstid hade flera hundra anställda, medan Farmacoops personalstyrka i dag består av ett 40-tal personer.

I en annan del av Buenos Aires är Silvia Ayala ordförande för kooperatiet Mielcitas Argentinas. Här arbetar 88 personer, främst kvinnor, med att driva vidare en godisfabrik som övergavs av sina förra ägare för tre år sedan.

– Det är tack vare kooperativet som vi kan ställa fram mat till våra familjer. Vi hade inget annat val än att vägra ge upp våra jobb, eftersom situationen på arbetsmarknaden är så svår. Så fort ett arbetstillfälle erbjuds bildas det en kö på flera hundra personer, säger Silvia Ayala.

Hon ingår även i ledningen för ett nationellt förbund för företag som tagits över av personalen. De står bakom ett förslag på en ny lag som regeringen nyligen presenterade i syfte att reglera övergången från privatägda företag till kooperativ.

– Lagförslaget är jätteviktigt. Detta eftersom övergången måste ske snabbt efter att en tidigare ägare valt att överge sitt företag, och då måste staten samarbeta. Det handlar om en sektor som är här för att stanna, slår Silvia Ayala fast.

* * *
LÄS ÄVEN
Politiska ytterkanter på frammarsch i Argentina
30 000 träd planteras till minne av Argentinas ”smutsiga krig”
Senaten står upp för aborträtten i Argentina

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev