Nyheter

Trump visste att demonstranter var beväpnade

Cassidy Hutchinson vittnade i kongressen på tisdagen, ett vittnesmål som har beskrivits som en ”rykande pistol” vad gäller möjligt åtal mot den tidigare presidenten Donald Trump.

Den tidigare presidenten Donald Trump kände innan stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 till att demonstranterna var beväpnade men ville ändå underlätta för dem att ta sig fram. Det framkom i kongressutskottets utfrågningar på tisdagen.

USA | Under en extrainkallad session i kongressen vittnade Cassidy Hutchinson, en medhjälpare till Donald Trumps stabschef Mark Meadows, om att den tidigare presidenten under dagen den 6 januari fick information om att den grupp demonstranter som hade samlats i Washington till stöd för honom var beväpnad och att protesten kunde bli våldsam.

Enligt Cassidy Hutchinson ville Donald Trump få säkerhetsåtgärder som bland annat metalldetektorer indragna eftersom demonstranterna inte var där för att attackera honom.

Enligt Cassidy Hutchinson ska Donald Trump också ha insisterat på att själv delta i demonstrationen som gick mot Kapitolium och som snabbt urartade till kravaller och regelrätta strider med polis på plats.

Cassidy Hutchinson vittnade också att Donald Trump ställde sig bakom våldet och hatet som riktades mot vice-presidenten Mike Pence som var i färd med att överse bekräftelsen av elektorsröster. I samband med stormningen skanderade demonstranter ”Häng Mike Pence” och stabschefen Mark Meadows ska ha sagt ”Han anser att Mike förtjänar det. Han tycker inte de gör något fel”, rapporterar The New York Times.

”Rykande pistol”

Cassidy Hutchinson vittnade också om att Tony Ornato, vice stabschef, berättat att Trump hade skrikit: ”Jag är för fan presidenten. Ta mig till Kapitolium nu” och att han därefter hade försökt ta ratten på bilen han färdades i för att få hans livvaktsskydd att lyda honom, rapporterar CNN.

Under utfrågningen spelades också en videoinspelning upp med Cassidy Hutchinson där hon berättade att hon dagarna innan stormningen hade hört de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers namn nämnas i samband med att Trumps advokat Rudy Giuliani var på plats.

Hon redogjorde också under utfrågningen om att Rudy Guiliani sagt något i stil med att ”vi går till Kapitolium” redan den 2 januari. När hon tog upp detta med stabschefen Mark Meadows mindes hon följande ordväxling:

– Jag minns att jag lutade mig mot dörröppningen och sade, ”Jag hade just en intressant konversation med Rudy, Mark. Det låter som att vi kommer att till Kapitolium”. Han tittade inte upp från sin telefon och sade något i stil med ”Det är mycket på gång, Cass, men jag vet inte, det kan gå riktigt, riktigt illa den 6 januari”.

– Den kvällen var första gången som jag minns att jag var rädd och nervös för vad som kunde ske den 6 januari, sade hon under utfrågningen.

Enligt Solomon Wisenberg som ingick i den utredning som ledde fram till Bill Clintons åtal var tisdagens vittnesmål en ”rykande pistol” vad gäller bevisning för att kunna åtala Trump för uppvigling till sammansvärjning, rapporterar The New York Times.

* * *
LÄS ÄVEN
Trump anklagas för kuppförsök av kommitté
Ledare för Proud Boys åtalad för sammansvärjning
Qanon – en rörelse med fortsatt stort inflytande

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.