Nyheter

Två kvinnor mördade på två dagar av män de refuserat

Människor i Egypten och Jordanien har upprörts över två uppmärksammade mord på två unga kvinnor av män de hade refuserat.

Två kvinnor mördades inom loppet av två dagar i två olika länder. Båda mördades för att de refuserat en man, och båda mördades mitt på dagen i anslutning till sina universitet – i Mansoura i Egypten, respektive Amman i Jordanien. På tisdagen dömdes en egyptisk man till döden för mordet på 21-åriga Nayera Ashraf den 21 juni och den jordanska mannen tog sitt liv när polis skulle gripa honom.

EGYPTEN–JORDANIEN | Sjuksköterskestudenten Iman Irsheid hade just skrivit en tentamen när en man vars inviter hon hade avböjt sköt henne med flera skott inne på universitetsområdet vid University of Applied Sciences i Jordaniens huvudstad Amman i förra veckan.

Mannen som mördade henne flydde men jordansk polis kunde spåra Uday Khaled Abdullah Hassan till en gård i den norra delen av landet några dagar senare. När polis skulle gripa honom sköt han sig själv i huvudet. Innan mordet på Iman Irsheid hade han i ett meddelande hotat att döda henne ”precis som egyptiern dödade flickan”.

Kvinnan han syftade på var 21-åriga Nayera Ashraf som två dagar tidigare, den 21 juni, hade mördats av en man vars frieri hon hade avböjt. Nayera Ashraf knivhöggs strax utanför universitetsområdet vid Mansoura University i Egypten. Enligt vittnesuppgifter var hon på väg från den humanistiska fakulteten till en busshållplats när hon angreps av en annan student med kniv.

Folk i närheten försökte ingripa men mannen, Mohamed Adel, skar halsen av henne mitt framför deras ögon – ett dåd som har upprört många i Egypten. Under en domstolsförhandling i söndags förklarade åklagaren att man hade hittat hotfulla meddelanden från mannen på Nayera Ashrafs telefon. På tisdagen dömdes mannen till döden för mordet, rapporterar Middle East Eye som också hänvisar till vittnesmål från pappan enligt vilket Nayera Ashraf tidigare hade anmält mannen för hot.

”Detta är skrämmande. Det handlar inte bara om att mäns sköra egon kan leda till mord, utan är också en påminnelse om att femicid, ett globalt fenomen, är en väldigt offentlig fråga och institutionellt är emot skydd av kvinnor”, skriver Al Jazeera-producenten Linah Alsaafin på Twitter.

Globalt problem

FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC) beräknade att 87 000 kvinnor dödades avsiktligt 2017, av dessa dödades 58 procent av en partner eller familjemedlem. Men antalet femicid, det vill säga när kvinnor dödas för att de är kvinnor, är svåra att beräkna eftersom olika länder definierar dessa på olika sätt. Klart är de sker världen över.

Sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnor är utbrett över hela världen och enligt Världshälsoorganisationen WHO drabbas en av tre kvinnor världen över, omkring 736 miljoner, av fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Siffran har legat mer eller mindre still under det senaste årtiondet, men har förvärrats i och med covid-19-pandemin.

Trots att många människor i allmänhet har upprörts över morden i båda länderna har den egyptiska debatten också haft inslag av skuldbeläggande av offret. Enligt en namnkunnig predikant, shejk Mabrouk Attia som har ett stort antal följare, ligger skulden för mordet på Nayera Ashraf på att hon valt att inte bära slöja, hijab.

– Om ditt liv är värdefullt för dig, gå ut heltäckt. Varför? För de som är fattiga och sexuellt behövande kommer att se dig och skära halsen av dig, så fortsätt och låt dem skära din hals, sade han på sin kanal på sociala medier, rapporterar CBS News.

Teorin bakom hans misogyna uttalande saknar tyngd – många kvinnor som bär slöja utsätts för sexuella trakasserier som är utbrett i landet och angreppen drabbar både kvinnor i och utan hijab. Inte ens kvinnor som utför pilgrimsresa, hajj, i Mecka kan vara säkra på att inte utsättas för övergrepp vilket flera kvinnor berättade om för några år sedan, bland annat för CNN.

Uttalandet har fördömts

Enligt en studie framtagen av Egyptens nationella råd (NCW) för kvinnor drabbas 7,9 miljoner egyptiska kvinnor årligen av ”alla former av våld”, men mindre än en procent av dessa polisanmäler det. NCW har också fördömt Mabrouk Attias uttalanden om Nayera Ashrafs död och har enligt CBS News planerat att polisanmäla honom. NCW:s ordförande Maya Morsy har kritiserat Mabrouk Attia och menar att hans kvinnoförakt kan leda till mer våld mot kvinnor, och att uppmaning till våld är en straffbar handling, rapporterar Egypt Independent.

I ett uttalande på Facebook efter mordet skrev Maya Morsy att de personer som skuldbelägger kvinnor som utsätts för våld har blod på sina händer: ”Shejk Mabrouk höll ett tal som terroriserar flickor och kvinnor i Egypten, trots att utseende eller klädsel inte rättfärdigar ett brott, och vi har en lag som skyddar oss och ett rättsväsende som skyddar oss”, säger hon i uttalandet, enligt Egypt Independent.

Och slöjan räddade inte heller Iman Irsheid som mördades två dagar efter Nayera Ashraf. Jordansk nyhetsbevakning av mordet visar bilder på en ung kvinna i vit hijab. Hon sköts med fem skott, bland annat i huvudet, och hennes liv gick inte att rädda, rapporterar Gulf Today.

Mabrouk Attia som tidigare arbetade som chef för fakulteten för islamiska studier på Al-Azharuniversitetet möttes också av hård kritik av kvinnorättsaktivisten Fatema Khafagy som leder landets Feminists Union och har representerat landet i flera FN-organ. Hon ifrågasätter varför predikanter som Mabrouk Attia fortsätter att beredas plats i tv-rutan:

– Det finns en arrogans och en bestämdhet att de vet allt. Jag menar att folk som dessa bör tas bort från media. De borde stoppas, säger hon till CBS News.

Edraak Foundation for Development and Equaliy  har dokumenterat 335 våldsbrott mot kvinnor och flickor i Egypten bara mellan januari och april i år, och förra årets dokumenterade brott var nästan en fördubbling från året innan. Organisationens chef Nagwa Ramadan är också kritisk mot Mabrouk Attia:

– En samhällelig kultur som befäster och bevarar patriarkal makt och mäns dominans hittar i religiösa motiv en tillflyktsort för att tvinga på kontroll och begränsa kvinnors roller och rättfärdiga våld under sin paroll, säger hon till CBS News.

Efter den hårda kritiken mot Mabrouk Attia har han meddelat att han kommer att stänga ner sina sociala medier-konton åtminstone temporärt. Samtidigt nekade han till att han hade skuldbelagt Nayera Ashraf:
– Videon var tydlig…jag rättfärdigade inte mordet i slöjans namn, sade han i onsdags i förra veckan, rapporterar Egypt Independent.

* * *
LÄS ÄVEN
Egyptisk influerare dömd för människosmuggling
Irland kan skärpa lagar mot stalkning och våld i nära relation
Våld mot kvinnor ett utbrett problem i Österrike

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.