Nyheter

FN-rapport: ”Talibanstyret ansvarigt för omfattande MR-brott”

Talibanstyrkor patrullerar gator i Afghanistans huvudstad Kabul.

AFGHANISTAN | En ny FN-rapport anklagar det talibanledda styret i Afghanistan för omfattande brott mot mänskliga rättigheter, däribland utomrättsliga avrättningar av 160 före detta regeringsanknutna personer eller anställda inom säkerhetsstyrkor. 

Det är snart ett år sedan Afghanistan kastades in i den senaste i raden av regeringskriser efter att talibanledda styrkor grep makten efter att USA:s retirering från landet öppnat för ett försvagat militärt försvar av landet.

Över 2 000 civila har fått sätta livet till och över 5 000 skadades i striderna som föregick talibanernas maktövertagande. FN-rapporten lyfter även fram uppgifter om tortyr, godtyckliga arresteringar och inhumana bestraffningar som ägt rum under talibanregimens översyn.

”Det är över tiden för alla afghaner att kunna leva i fred och bygga upp sina liv efter 20 år av väpnad konflikt”, säger Markus Potzel, särskild representant för FN i Afghanistan, i rapporten.

"Propaganda" – menar talibanerna

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid har bemött rapporten och dess slutsatser och kallat dem för ”propaganda”. 

Till en början utfäste talibanerna löften om att inte upprepa de brutala inslag som det förra styret – 1996 till 2001 ­– visade prov på, löften som i kölvattnet av FN-rapporten dock har visat sig vara ihåliga.

”Situationen för de mänskliga rättigheterna har förvärrats till följd av de åtgärder som de facto-myndigheterna vidtagit för att kväva debatt, stävja oliktänkande och begränsa afghaners grundläggande rättigheter och friheter”, summerar FN-rapporten.

* * *
LÄS ÄVEN:
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Solens barn blir rysk kanonmat i Ukraina
Tadzjikistan i blickfånget

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.