Nyheter

Ytterligare fem gripna för dubbelmord i Amazonas

Miljöorganisationer kräver rättvisa i utredningen kring mordet på den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianska urfolksexperten Bruno Pereira, Rio de Janeiro, Brasilien, 26 juni 2022.

Brasiliansk polis arresterade i lördags ytterligare fem personer för morden på den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianska urfolksexperten Bruno Pereira, och meddelade samtidigt att en av de tidigare misstänkta troligen är ledaren för en illegal fiskemaffia i Amazonasregionen.

BRASILIEN | Tre av de gripna var efterlysta för att ha hjälpt till med att begrava kropparna av Phillips och Pereira, och är släkt med Amarildo da Costa Oliveira, en av tre män som förra månaden åtalades för dubbelmordet, rapporterar bland annat the Guardian.

Phillips, 57, och Pereira, 41, försvann i Javaridalen i västra Brasilien den 5 juni, i slutet av en resa som Phillips hade arrangerat för att skriva en bok om hållbar utveckling och klimatet. Phillips har tidigare skrivit för bland annat Observer och the Guardian.

Männen hamnade i bakhåll tidigt en morgon när de begav sig nerför floden Itaquaí i sin båt. Polisen tror att deras angripare sköt ihjäl dem och sedan bar deras kroppar in i djungeln, där de begravde dem. Två av de misstänkta har erkänt brottet och visat polisen var kropparna var begravda.

Polisen har ”funnit starka indikationer på att [en av de gripna] är ledare och finansiär av en väpnad kriminell organisation som utövar illegalt fiske i Javaridalen och som är ansvarig för försäljning och export av en stor mängd fisk”, sade den federala polisen i ett uttalande.

Ursprungsaktivister i regionen välkomnade nyheten ”med stor glädje” och sa att det markerar ”början på rättvisa”.

En advokat för urfolksorganisationen Univaja Indigenous sade att arresteringarna bekräftade deras ursprungliga tes – att morden inte utfördes av individer som arbetade ensamma, utan i samarbete med eller på order från en lokal maffia:

– En kriminell organisation misstänks ha arbetat i Javaridalen under lång tid och utredningen och arresteringar visar på det”, säger Eliesio Marubo.

– Detta är början på rättvisa för våra vänner som brutalt mördades.”

***
LÄS ÄVEN:
Kroppar funna i Amazonas efter tio dagars sökande
Brittisk journalist försvunnen i Amazonas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.