Nyheter

Afghanistan nära ”universal fattigdom” – NGO:er vädjar till lättade sanktioner

Människor får matransoner som distribueras av en Sydkoreansk NGO, samtidigt som en taliban övervakar, Kabul, Afghanistan, tisdagen den 10 maj 2022.

På årsdagen av talibanernas maktövertagande och återkomst till regeringspalatset i Afghanistans huvudstad Kabul vädjar 32 afghanska och internationella NGO:er till världssamfundet att lätta på sanktionerna som kastat landets befolkning på nära 40 miljoner på randen till ”universal fattigdom”.

AFGHANISTAN | I ett uttalande föreslår de unisona NGO:erna istället ett angrepp på ”den ekonomiska krisens rötter” hellre än att unisont bestraffa en hel befolkning för en styrande regims dokumenterade övergrepp och brutna löften.

”Under de senaste 12 månaderna har miljoner afghaner genomlidit en ny våg av svårigheter, med utbredd hunger, arbetslöshet och nästan universell fattigdom. 95 procent av befolkningen har inte tillräckligt med mat att äta. Kvinnor och flickor lider oproportionerligt. Icke-statliga organisationer på plats rapporterar att familjer tvingas göra omöjliga val för att överleva”, skriver de ickestatliga organisationerna.

Samtidigt är den afghanska centralbanken i spillror, det råder pengabrist och varubrist samtidigt som stängda gränser och blockerade dörrar till globala marknader bäddat för svår hungersnöd med vintermånaderna inom synhåll.

”Förödande effekter”

Världssamfundets beslut för att isolera talibanerna – framför allt med frysta valutareserver och stopp av utvecklingsbistånd som finansierade merparten av Afghanistans statliga tjänster – har haft en förödande effekt, menar samtliga NGO:er bakom uppropet.

Samtidigt som världen stängt dörren till Afghanistan urholkar talibanstyret mänskliga rättigheter, och särskilt kvinnors, menar Fereshta Abbasi, researcher vid Human Rights Work:

– Kvinnor och flickor raderas systematiskt från det offentliga livet och har inte längre tillgång till utbildning, anställning eller fri rörlighet, säger Fereshta Abbasi till The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet
”Afghanistan har förlorat sin röst”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.