Nyheter

Sierra Leones nya miljölag välkomnas – och fördöms

Diamntgruva i Sierra Leone.

En ny miljölag i Sierra Leone ska inte bara öka statskassans inkomster för mineralutvinning vid gruvor, utan också socioekonomiskt komma lokalsamhällen bättre till del i form av säkrare markrättigheter. Men lagen ogillas av utländska investerare inom bland annat palmoljeindustrin.

SIERRA LEONE | Förutom ett uttalat stöd för mer lokalförankrade beslut när det gäller gruvprojekt, prospekteringar inför framtida gruvor och småskaliga jordägares rätt till sin mark förbättras även anställdas villkor i form av högre löner och förbättrade säkerhetsföreskrifter, rapporterar Politico SL.

Lokala markägares rättigheter anses av regeringen vara i behov av ökat juridiskt skydd och beskrivs som ett välkommet inslag i ett Sierra Leone som sett sin gruvsektor blomma ut och renderat i såväl arbetstillfällen som spinoffnäringar som blivit mer eller mindre beroende av gruvsektorns fortsatta överlevnad.

– Såvitt vi vet saknar lagen motstycke i den här hemisfären när det gäller så pass robusta rättigheter till lokalsamhällen, säger Eleanor Thompson, människorättsjurist vid den internationella miljörörelsen Namati, till nyhetsbyrån Reuters.

Lagen – ”NGO:ernas dröm”

Att säkra lokalt förankrade gruvprojekt är en viktig del för att stärka kvinnors plats i Sierra Leones rurala områden samt motverka landgrabbing.

Sierra Leones nya miljölag må vinna miljöaktivisters stöd – men den faller knappast i lika god jord bland investerare i landets växande palmoljeindustri som de senaste åren kantats av skandaler när det gäller markstölder och korruption.

– Lagen är NGO:ernas dröm. Det kommer bli dyrt att investera och lagen bäddar för utpressning från allehanda lokalsamhällen, säger Gerben Haringsma, chef vid det Luxemburgbaserade palmoljebolaget SOCFIN, till Business and Human Rights Resource Center.

* * *
LÄS ÄVEN:
Man i Finland friad från krigsbrott
Livstid för mord på Burkina Fasos ex-president Sankara
Östtimor 20 år – Global granskar spelet bakom landets födelse

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.