Egyptiska miljögrupper har svårt att arbeta självständigt och miljöaktivister riskerar olika former av repression. Det rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch i veckan och uppmanar egyptiska myndigheter att respektera organisationsfriheten för att göra det möjligt för miljögrupper att delta i arbetet kring klimattoppmötet Cop 27 som hålls i landet i november.
EGYPTEN | Egyptiska miljöaktivister- och grupper som Human Rights Watch har intervjuat vittnar om ett krympande utrymme för dem att bedriva sitt arbete. Olika former av trakasserier, gripanden och svårigheter att resa har skapat vad som beskrivs som en atmosfär av rädsla.
– Den egyptiska regeringen har infört hinder som godtycklig finansiering, forskning och registrering som har försvagat lokala miljögrupper, som har tvingat flera aktivister till exil och andra till att undvika viktigt arbete, säger Human Rights Watchs miljöchef Richard Pearshouse på organisationens hemsida under måndagen.
Han uppmanar den egyptiska regeringen att ”omedelbart lyfta betungande restriktioner” mot såväl miljöorganisationer som mot icke-statliga organisationer i allmänhet. För icke-statliga organisationer har haft allt svårare att utföra sitt arbete ända sedan Abdel Fattah al-Sisi intog presidentposten 2014. Det är framför allt organisationer och kampanjer som på något sätt innebär en kritik av regeringens politik som begränsas medan det finns något större tolerans för miljöarbete som exempelvis återvinning och sophämtning.
Det var i juni i år som Human Rights Watch intervjuade 13 personer med koppling till den egyptiska miljörörelsen. En av dessa uppger för organisationen att landets regering kan ha relativt radikal retorik när det gäller klimatet och krav på det globala nord att bidra mer till att få ner koldioxidutsläpp liksom mer pengar till omställning. Detta översätts dock inte till diskursen på hemmaplan och flera personer uppger att de känner oro inför att offentligt arbeta med frågor inför FN:s klimatkonferens, Cop 27, som hålls i Sharm el-Sheikh den 6-18 november.
– Säkerhetsapparaten kommer sannolikt nu mer än någonsin fokusera på miljöorganisationer i Egypten. När Cop 27 tar slut kanske de kommer att titta på och se vilka som gör vad, vem som har fått bidrag och från vart, till exempel, säger en miljöaktivist som inte längre befinner sig i Egypten.
De miljöfrågor som är svårast att lyfta i Egypten är de som handlar om att regeringen inte skyddar människors rättigheter visavi storföretag som exempelvis industriutsläpp och jordbruksnäring. Särskilt känsligt är det också att kritisera den egyptiska militärens omfattande affärsverksamhet, och nationella infrastrukturprojekt som ofta sammankopplas med presidentämbetet eller militären.
Enligt en person som Human Rights Watch har talat med går det ”en röd linje” vid de nationella infrastrukturprojekten. Flera personer uppger också för organisationen att deras organisationer inte kan uppfylla sin roll att dokumentera och kritisera regeringen för maktmissbruk:
– De är så paralyserade av risken för vad som kan hända så att de inte gör någonting, säger en erfaren aktivist till Human Rights Watch.
En annan problematik är egyptisk lagstiftning som sedan 2014 på olika och godtyckliga sätt begränsar hur icke-statliga organisationer får ta emot bidrag från såväl internationella som inhemska givare. Flera organisationer och deras medarbetare har åtalats de senaste åtta åren för att ha tagit emot pengar från internationella givare, flera har belagts med utreseförbud eller fått sina tillgångar frusna.
Redan i augusti i år protesterade flera civilsamhällesorganisationer i Egypten mot att de hade hindrats från att delta i Cop 27 då registreringsprocessen hade hemlighållits. Därmed har de organisationer som är kritiska mot den egyptiska regeringen kunnat filtreras bort:
– Du låter inte en regering säga till FN vad som är och vad som inte är en icke-statlig organisation. Man förväntar sig att FN har en särskild försiktighetsprincip när man har att göra med en plats som Egypten för att försäkra att oberoende organisationer har samma möjligheter att ansöka och sedan granska läget, säger Ahmad Abdallah, från the Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF) till The Guardian och menar att FN inte tar det ansvaret.
Human Rights Watch har kontaktat den egyptiska regeringen med frågor om hur miljöorganisationer hanteras men har inte fått något svar. Organisationen uppmanar egyptiska myndigheter att upphöra med ”kampanjen av repression mot oberoende civilsamhällesgrupper” samt att sekretariatet för klimatkonventionen, United Nations Framework Convention on Climate Change, tillsammans med den egyptiska regeringen underlättar för ett brett och omfattande deltagande från civilsamhället i Cop 27.
– Världen behöver mer klimataktivism, inte mindre, och det kan inte finnas någon sådan effektiv aktivism när regeringen behandlar medborgerliga grupper som ett hot, inte en tillgång. Medlemsstaterna i United Nations Framework Convention och sekretariatet måste trycka på den egyptiska regeringen att säkerställa att miljögrupper känner att det är säkert att delta i och bortom Cop, säger Richard Pearshouse.
* * *
LÄS MER
Energisamarbete mellan EU och Egypten kritiseras
Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk
Kritik mot EU för legitimering av Egyptens al-Sisi