Nyheter

EU inför sanktioner mot Irans moralpolis

EU har infört nya sanktioner mot flera iranska ledare och flera iranska ”enheter”, dels för landets export av drönare till Ryssland som används i kriget mot Ukraina, dels för inblandning i Mahsa Jina Aminis död liksom i den brutala repressionen av demonstranter som har protesterat sedan hennes död.

EU-IRAN | På torsdagen införde EU sanktioner mot tre iranska ledarfigurer och mot en ”iransk enhet” för deras roll i ”utvecklingen och leveransen av obemannade luftfarkoster”, det vill säga drönare, som används av Ryssland i kriget mot Ukraina. ”EU fördömer leveransen av iranska drönare till Ryssland och dess dödliga användning i aggressionskriget mot Ukraina”, skriver Europeiska unionens råd i ett pressmeddelande på torsdagen.

Tre dagar tidigare hade Europeiska unionens råd också infört sanktioner mot elva iranier och fyra enheter i landet på grund av deras roll i Mahsa Jina Aminis död i september liksom mot det våldsamma sätt som iranska myndigheter försöker slå ner protesterna som bröt ut efter hennes död.

Sanktionerna riktas bland annat mot Irans moralpolis och två personer i dess ledning, Mohammad Rostami och Hajahmad Mirzaei, och mot flera lokala ledare inom Irans poliskår för dess brutala nedslag på demonstranterna, skriver rådet i ett pressmeddelande måndagen den 17 oktober. Dessutom införs sanktioner mot Irans informations- och kommunikationsminister, Issa Zarepour, för hans roll i nedstängningen av stora delar av internet i landet.

Sanktionerna som infördes i måndags handlar dels om reseförbud inom unionen och frysta tillgångar. Dessutom förbjuds företag inom EU och EU-medborgare från att tillgängliggöra pengar till de personer och enheter som nu sanktioneras.

I onsdags införde också Kanada nya sanktioner mot Iran med anledning av människorättsläget i landet. På sanktionslistan är nu ledaren för revolutionsgardets al-Qudsstyrka, Mohammad Karami, inkluderad. Även väktarrådet, som bland annat kommer att ansvara för att utse den högste ledaren Ali Khameneis efterträdare när den dagen kommer, har förts upp på Kanadas sanktionslista, rapporterar Reuters.

* * *
Läs mer:
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Fortsatta protester när Irans kvinnor kräver frihet
Iransk klättrare träffade sportministern – utan slöja

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.