Nyheter

Kazakstan – i kläm av Ukrainakriget

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokajev (t h) tog i september i år emot Kinas ledare Xi Jinping i vad som var den nyligen omvalde kinesiske presidentens första besök i Centralasien sedan covid-19-pandemins utbrott.

Ryska medborgare och bolag undflyr Ryssland medan Ukrainakriget fortsätter att rasa. Många har slagit sig ner i Kazakstan, ett land som liksom många andra tampas med Ukrainakrigets globala konsekvenser. Och medan Ryssland är upptaget i Ukraina flyttar Kina fram sina positioner i Centralasien.

KAZAKSTAN | Den kazakiska centralbanken tampas med en rusande inflation (19,7 procent) och en oviss marknad i kölvattnet av Ukrainakriget, matvarubrist och skyhöga energipriser. Den centralasiatiska nationen har även att förhålla sig till en ny vardag där ryska migranter och ryskt kapital slagit sig ner i Kazakstan – och både bidrar till ekonomin och påverkar dess inriktning, rapporterar Eurasianet.

Landets bostadsmarknad har bråda dagar och priser på såväl hyreskontrakt som bostadsköp har rusat i höjden samtidigt som Kazakstan – liksom andra centralasiatiska länder – upplever sjunkande tillströmning av kapital från migrantarbetare inom de ryska bygg- och servicebranscherna, bland annat eftersom många centralasiatiska arbetsmigranter har värvats till Ukrainakriget.

Allt sker också i ett läge då Kazakstan förbereder sig för ett presidentval. Landets sittande president Kassym-Jomart Tokajev gör sitt bästa för att säkra sina väljares bifall genom utlovade åtgärder för att tackla inflationen och säkra tillgång till basvaror som har blivit bristvaror. En annan fråga som det kazakiska styret har att besvara är dess roll i det dödliga våldet mot civila i början av 2022 då militär på presidentens order ”sköt för att döda och utan varning”.

”Exemplariska” relationer med Kina

I botten för protesterna låg embryot till den kris som nu präglar Kazakstan och övriga centralasiatiska länder. En kris som på många sätt är fastlänkad till Ukrainakriget då ländernas beroende av Ryssland cementerats av totalitära regimer.

I ett läge då Ryssland är pressat av sanktioner och den ukrainska arméns framfart på slagfältet har Kina flyttat fram sina positioner i Centralasien. Landets relation till Kazakstan kallas av den senare för ”exemplariskt” och de båda länderna har skissat på samarbetsavtal för ”de kommande hundra åren”.

I september besökte Xi Jinping Kazakstan i vad som var den nyligen omvalde kinesiske presidentens första besök i Centralasien sedan covid-19-pandemins utbrott.

”Ett kvitto på landets och regionens betydelse för Kina”, rapporterade bland andra det kinesiskkontrollerade nyhetsorganet CGTN.
* * *
LÄS MER
Tusen i juridisk limbo efter Kazakstans ”blodiga januari”
Överlevnad mot alla odds
Turkiet och Iran utmanar Ryssland och Kina i Centralasien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.