Nyheter

Iransk skridskoåkare utan slöja i tävling i Turkiet

Niloufar Mardani bar inte den för iranska kvinnor obligatoriska slöjan vid prisceremonin.

Den iranska professionella rullskridskoåkaren Niloufar Mardani som i helgen tävlade i Turkiet tog i söndags emot sin medalj utan att bära den för iranska kvinnor obligatoriska slöjan. En gest som tolkas som ett stöd för de regimkritiska protesterna som har pågått i landet sedan Mahsa Jina Aminis död i mitten av september. Även flera strandfotbollsspelare har visat stöd till protesterna.

IRAN | Det var efter en rullskridskotävling i Istanbul som Niloufar Mardani i söndags under prisceremonin tog emot sitt pris utan att bära slöja. Hon var samtidigt klädd i en t-shirt med texten ”Iran” på. Enligt ett uttalande från Irans idrottsministerium har Niloufar Mardani inte följt ministeriets klädkod som syftar till att ”behålla islamska värderingar i idrottstävlingar”, rapporterar Al Jazeera. Enligt ministeriet har Niloufar Mardani inte varit en del av det iranska skridskolandslaget på en månad.

I söndags deltog också flera manliga strandfotbollsspelare i en protest i samband med en match mot Brasilien i en internationell tävling i Förenade arabemiraten. Efter att ha gjort mål mimade Saeed Piramoun att han klippte av sitt hår, i vad som ses som en solidaritetsyttring med protesterna i Iran. Sedan protesterna bröt ut har många kvinnor offentligt och demonstrativt klippt av sitt hår i protest mot regimen och mot dess obligatoriska slöja.

Vägrade sjunga Irans nationalsång

Inför matchen mot Brasilien var det också flera iranska spelare som vägrade att sjunga med när Irans nationalsång spelades upp och flera supportrar skanderade också regimkritiska slagord inne på arenan, liksom utanför arenan efter matchen. Detta föranledde den iranska regeringens officiella tidning att varna Förenade arabemiraten för ”konsekvenser för dess fientliga politiska handling” då man inte stoppade supportrarnas slagord, skriver Al Jazeera.

Niloufar Mardanis och strandfotbollsspelarnas protest ägde rum en månad efter att den iranska klättraren Elnaz Rekabi tävlade utan slöja under en tävling i Seoul, Sydkorea, vilket skapade rubriker världen över. Vid hemkomsten sade hon att den hade trillat av, av misstag, men de många demonstranter som kräver grundläggande förändringar i Iran menar att det var ett påtvingat uttalande från regimen och hennes agerande ses som ett stöd för protesterna. Vid hemkomsten träffade hon Irans sportminister, med luva och keps, men återigen utan den obligatoriska slöjan. Efter att hon framträdde kort på flygplatsen i Teheran rapporterades det att hon därefter hade satts i husarrest, skrev The Guardian i oktober.

* * *
LÄS MER
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Iransk klättrare träffade sportministern – utan slöja
Afghansk solidaritet med de iranska kvinnorna

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Utfasning av fossila bränslen förslag till klimatavtalet

Protest mot fossila bränslen vid FN:s klimattoppmöte COP28, tisdagen den 5 december 2023, i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Klimatförhandlingarna vid COP28 står inför en ödesfråga – utfasningen av fossila bränslen. Ett utkast till förhandlingstext pekar på ett övervägande av en utfasning av fossila bränslen som en central del av det slutliga avtalet vid FN:s klimatmöte.

KLIMAT | Det preliminära utkastet till COP28-avtalet, tillkännagivet av FN:s klimatorgan, inledde diskussionerna kring det som betraktas som den mest avgörande frågan på toppmötet: huruvida länderna ska gå med på att gradvis avstå från att använda fossila bränslen eller strida för att bevara deras roll i energimixen.

Utkastet till avtalstext för COP28 inkluderar tre olika alternativ, vilka representanter från nära 200 länder nu skall komma överens om. Det första alternativet i utkastet förespråkar ”en ordnad och rättvis utfasning av fossila bränslen”. Språkbruket antyder att rika nationer med en lång historia av fossilbränsleanvändning bör fasa ut dem snabbare än fattigare länder som fortfarande utvecklar sina resurser.

Det andra alternativet kräver ”accelererade insatser för att avveckla fossila bränslen”.

Det tredje alternativet skulle helt undvika att nämna en utfasning av fossila bränslen.

USA, de 27 länderna inom Europeiska unionen och små klimatmässigt utsatta önationer driver på för en gradvis utfasning av fossila bränslen för att möjliggöra kraftiga sänkningar av koldioxidutsläppen. Dessa sänkningar anses vara kritiska under detta decennium för att förhindra katastrofala klimatförändringar enligt forskare.

Trots detta har de stora olje- och gasproducerande länderna inga planer på att sluta borra efter dessa bränslen, enligt Net Zero Tracker, som är ett oberoende samarbete mellan fyra organisationer, bland annat Oxford Net Zero.

Länder som Saudiarabien och Ryssland har motsatt sig tidigare förslag om en utfasning. Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, meddelade till Bloomberg TV att hans land ”absolut inte” skulle gå med på ett avtal som kräver en utfasning av fossila bränslen.

Färsk forskning, publicerad i veckan av Global Carbon Budget, understryker att de globala koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen når nya rekordnivåer i år. Denna utveckling förvärrar klimatkrisen och ger upphov till mer förödande extremväder.

Enligt rapporten förväntas utsläppen från fossila bränslen totalt uppgå till 36,8 miljarder ton koldioxid år 2023, en ökning med 1,1 procent från föregående år, enligt forskare vid över 90 institutioner, inklusive University of Exeter.

Denna utsläppstrend placerar världen längre och längre ifrån att hindra den globala uppvärmningen från att överstiga 1,5 grader över förindustriell tid.

– Det ser nu nästan oundvikligt ut att vi kommer att överskrida det 1,5C-mål som sattes i Parisavtalet, säger Exeter-professorn Pierre Friedlingstein, som ledde forskningen.

– För att ha en chans att upprätthålla 2,0 graders-målet krävs snabba minskningar av utsläppen från fossila bränslen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.