Nyheter

Iransk skridskoåkare utan slöja i tävling i Turkiet

Niloufar Mardani bar inte den för iranska kvinnor obligatoriska slöjan vid prisceremonin.

Den iranska professionella rullskridskoåkaren Niloufar Mardani som i helgen tävlade i Turkiet tog i söndags emot sin medalj utan att bära den för iranska kvinnor obligatoriska slöjan. En gest som tolkas som ett stöd för de regimkritiska protesterna som har pågått i landet sedan Mahsa Jina Aminis död i mitten av september. Även flera strandfotbollsspelare har visat stöd till protesterna.

IRAN | Det var efter en rullskridskotävling i Istanbul som Niloufar Mardani i söndags under prisceremonin tog emot sitt pris utan att bära slöja. Hon var samtidigt klädd i en t-shirt med texten ”Iran” på. Enligt ett uttalande från Irans idrottsministerium har Niloufar Mardani inte följt ministeriets klädkod som syftar till att ”behålla islamska värderingar i idrottstävlingar”, rapporterar Al Jazeera. Enligt ministeriet har Niloufar Mardani inte varit en del av det iranska skridskolandslaget på en månad.

I söndags deltog också flera manliga strandfotbollsspelare i en protest i samband med en match mot Brasilien i en internationell tävling i Förenade arabemiraten. Efter att ha gjort mål mimade Saeed Piramoun att han klippte av sitt hår, i vad som ses som en solidaritetsyttring med protesterna i Iran. Sedan protesterna bröt ut har många kvinnor offentligt och demonstrativt klippt av sitt hår i protest mot regimen och mot dess obligatoriska slöja.

Vägrade sjunga Irans nationalsång

Inför matchen mot Brasilien var det också flera iranska spelare som vägrade att sjunga med när Irans nationalsång spelades upp och flera supportrar skanderade också regimkritiska slagord inne på arenan, liksom utanför arenan efter matchen. Detta föranledde den iranska regeringens officiella tidning att varna Förenade arabemiraten för ”konsekvenser för dess fientliga politiska handling” då man inte stoppade supportrarnas slagord, skriver Al Jazeera.

Niloufar Mardanis och strandfotbollsspelarnas protest ägde rum en månad efter att den iranska klättraren Elnaz Rekabi tävlade utan slöja under en tävling i Seoul, Sydkorea, vilket skapade rubriker världen över. Vid hemkomsten sade hon att den hade trillat av, av misstag, men de många demonstranter som kräver grundläggande förändringar i Iran menar att det var ett påtvingat uttalande från regimen och hennes agerande ses som ett stöd för protesterna. Vid hemkomsten träffade hon Irans sportminister, med luva och keps, men återigen utan den obligatoriska slöjan. Efter att hon framträdde kort på flygplatsen i Teheran rapporterades det att hon därefter hade satts i husarrest, skrev The Guardian i oktober.

* * *
LÄS MER
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Iransk klättrare träffade sportministern – utan slöja
Afghansk solidaritet med de iranska kvinnorna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.