Nyheter

Seger för aborträtten i flera delstater i USA

Rabbiner och anhängare från hela landet samlas för en demonstration för att visa sitt stöd för att skydda aborträttigheterna onsdagen den 9 november 2022 i Clayton, Missouri.

I Vermont, Michigan och Kalifornien i USA, har väljarna i folkomröstningar i samband med mellanårsvalet i tisdags, röstat för att skydda rätten till abort i delstaternas grundlagar. Detta ett knappt halvår efter att Högsta domstolen rev upp den federala grundlagsskyddade aborträtten. I Kentucky röstades ett republikanskt förslag om att göra det svårt att skriva in aborträtten i grundlagen ner.

USA | I delstaten Michigan röstade medborgarna på tisdagen för ett tillägg i delstatens grundlag som bekräftar en ”fundamental rätt till reproduktiv frihet” som också sätter delstatens abortförbud från 1931 ur spel. Nancy Northup, chef för Center for Reproductive Rights, beskriver det som ”en jordskredsseger”.

– Det här är en seger också för folk i granndelstaterna Indiana och Ohio, där abort är förbjudet, säger hon vidare i ett uttalande, rapporterar The Independent.

”Reproduktiv frihet skyddas”

Planned Parenthood Michigan skriver på Twitter: ”Vi är extatiska över att meddela att förslag 3 har gått igenom. Reproduktiv frihet kommer nu att permanent skyddas av delstaten Michigans grundlag. Denna historiska seger kommer att skydda reproduktiv hälsa- och sjukvård för generationer”.

På tisdagen stod det också klart att medborgarna i delstaten Vermont hade röstat för artikel 22 som innebär en grundlagsskyddad rätt till abort. Ändringen kommer att skydda ”personlig reproduktiv autonomi” utom i de fall där det rättfärdigas av ett ”obestridligt delstatsintresse”. Att ändringen vann i tisdagens folkomröstning var inte helt oväntat då delstaten ”lutar åt vänster” men abortmotståndare hade ändå lagt ner stora summor på en kampanj för att få delstatens invånare att rösta nej, rapporterar NPR.

”Abort en grundläggande rättighet”

Även i Kalifornien röstade väljarna för att skydda aborträtten i grundlagen, med stor marginal. Delstatsguvernören, demokraten Gavin Newsom som blev omvald i mellanårsvalet, sade att det var med stolthet som aborträtten nu grundlagsskyddas i Kalifornien. Nancy Northup menade att Kalifornien med stor tydlighet hade tagit ställning:

– Den största delstaten i landet har gjort det dundrande klart att tillgången till abort är en grundläggande rättighet. Som vi ser i delstat efter delstat i kväll så vill folk verkligen, när de ges chansen att rösta direkt på frågan om abort, ha den rätten skyddad, säger hon i sitt uttalande, rapporterar The Independent.

Abort en ”viktig fråga för väljarna”

I delstaten Kentucky röstades ett förslag som skulle ha gjort det omöjligt att skriva in något som helst skydd för aborträtten i delstatens grundlag ner. Omröstningen blev ett nederlag för republikanerna som tidigare i år införde ett nästan fullständigt abortförbud i delstaten. Ett förbud som kommer att hanteras i delstatens högsta domstol i nästa vecka, rapporterar The Guardian.

Enligt Mary Ziegler, professor i juridik vid Davis School of Law är grundlagsskydd av abort ett sätt att ”skapa en god försäkringspolicy” mot stora förändringar.

– Vi vet också, baserat på två nationella vallokalsundersökningar, att abort var en av de två viktigaste frågorna för väljarna och den viktigaste frågan för demokratiska väljare, säger Mary Ziegler till radiokanalen KCRW och menar också att det kan ha inneburit att fler demokratiska väljare hade gått till valurnorna på tisdagen.

* * *
LÄS MER
Kan aborträttsrörelsen i USA lära av Irland?
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Abortförbud hinder i cancerbehandling i Ohio

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.