Startsida - Nyheter

Nyheter

Många kvinnliga journalister i Iran gripna

Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, de två journalister som väckte uppmärksamhet om omständigheterna kring Mahsa Jina Aminis, har båda suttit fängslade i över en månad och riskerar nu dödsstraff.

En stor del av de iranska journalister som har gripits för sin bevakning av protesterna som bröt ut efter Mahsa Jina Aminis död i september är kvinnor och det är nu fem gånger så många kvinnliga journalister gripna som innan proteserna bröt ut. Två av de kvinnliga journalisterna hotas med dödsstraff.

IRAN | Reportrar utan gränser skriver på sin hemsida att 42 journalister har gripits sedan proteserna bröt ut. Av dessa har åtta släppts och av de 34 som fortfarande är gripna är femton kvinnor. Enligt organisationen har antalet gripna kvinnliga journalister aldrig tidigare varit så högt, och uppmanar till handling så att alla journalister släpps ovillkorligen.

”Det ökande gripandet av kvinnliga journalister avslöjar på ett symboliskt sätt den iranska regimens intention att systematiskt tysta kvinnors röster.”, skriver Reportrar utan gränser och fortsätter: ”RSF är djup oroade över dessa journalisters öde, som riskerar att betala ett väldigt högt pris, inklusive dödsstraff för att ha modet att avslöja sanningen som myndigheterna försöker undertrycka. De måste friges omedelbart och ovillkorligen”.

Avslöjade fakta om Aminis död

Reportrar utan gränser är särskilt oroade över två fall, Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, de två journalister som initialt väckte uppmärksamhet om omständigheterna kring Mahsa Jina Aminis död den 16 september. Båda har suttit fängslade i över en månad och har åtalats på punkter om ”propaganda mot systemet och konspirerande att agera mot nationens säkerhet”, åtalspunkter som om de döms kan leda till dödsstraff.

Niloufar Hamedi var den journalist som tog sig till det sjukhus som Mahsa Jina Amini var inlagd på innan hon avled och hon rapporterade om detta för tidningen Sharghs räkning. Elahe Mohammadi rapporterade från Mahsa Jina Aminis begravning i hennes hemstad, kurdiska Saqqez i nordvästra Iran, för tidningen Ham Mihans räkning. De greps den 20 respektive den 29 september.

Greps efter intervju med pappan

Reportrar utan gränser tar också upp Nazila Maroufians fall som en av de journalister som avslöjade fakta om omständigheterna kring Mahsa Jina Aminis död. Hon greps den 4 november efter att ha intervjuat Mahsa Jina Aminis pappa för nyhetssajten Rouydad 24 – i intervjun nekade pappan till att dottern skulle ha några underliggande sjukdomar, vilket var den förklaring som de iranska myndigheterna har gett till hennes död.  

Iran är det tredje värsta landet i världen vad gäller antalet fängslade journalister, bara Kina och Myanmar är värre, skriver Reportrar utan gränser. Landet har också ett av världens sämsta värden vad gäller pressfrihet och placeras på plats 178 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022. Bara Eritrea och Nordkorea är värre.

* * *
LÄS MER
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Fortsatta protester när Irans kvinnor kräver frihet
Basijmilisen i Iran ”slår för att döda”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.