Nyheter

Uefa-förbund vill att Fifa gör mer för migrantarbetare

Tio medlemsförbund i Uefa pressar det internationella fotbollsförbundet Fifa att agera för att se till att en fond för kompensation för migrantarbetare i Qatar etableras.

Europeiska fotbollsförbund uppmanar i ett uttalande det internationella fotbollsförbundet Fifa att agera mer för att säkra en kompensationsfond för migrantarbetare i Qatar när avspark för VM närmar sig. Förbundens uttalande följde på ett brev från Fifa där dess ordförande uppmanade de deltagande landslagen att ”fokusera på fotboll” ett budskap som kraftigt kritiseras av Human Rights Watch.

SPORT | Tio medlemsförbund i Uefa pressar det internationella fotbollsförbundet Fifa att agera för att se till att en fond för kompensation för migrantarbetare i Qatar etableras, liksom att ett center för migrantarbetare upprättas i Doha. Det var i söndags som tio förbund, däribland det svenska, i ett gemensamt uttalande lovade att fortsätta trycka på för ”positiv, progressiv förändring” och nämner i utlandet just de två frågorna om kompensation och ett center för migrantarbetare.

De europeiska förbundens uttalande publicerades bara dagar efter att Fifa skickade ut ett brev till alla deltagande landslag där dess ordförande Gianni Infantino och generalsekreterare Fatma Samoura uppmanar lagen att ”fokusera på fotbollen”.

Vill flytta fokus från politik till sporten

Brevet har enligt Sky News skickats till alla de 32 deltagande landslagen och budskapet är att fokus nu måste flyttas från frågor som migrantarbetare villkor och hbtq-personers rättigheter till fotbollen.

”Vi vet att fotboll inte existerar i ett vakuum och att vi alla är lika medvetna om att det finns många utmaningar och svårigheter av politisk karaktär runt om i världen.”, skriver Fifa-ledarna i brevet och fortsätter:

”Men snälla låt inte fotbollen bli indragen i varje ideologisk eller politisk strid som finns”.

I förra veckan lyftes även krav på att Iran inte skulle tillåtas spela, dels ställde Ukraina det kravet då landet har försett Ryssland med drönare som används i kriget, dels har kravet ställts från iranska aktivister som menar att landslaget inte bör få spela samtidigt som den iranska regimen brutalt slår ner de pågående protesterna i landet. Även organisationen Open Stadiums har ifrågasatt att Iran tillåts spela i VM så länge kvinnor förbjuds eller begränsas från att titta på fotboll på Irans arenor. Fifa har tidigare ställt tydliga krav på Iran att tillåta kvinnor att se alla fotbollsmatcher från arenor.

Människorättsorganisation fördömer brevet

Människorättsorganisationen Human Rights Watch fördömer Fifas brev till VM-landslagen och kallar det en inofficiell uppmaning att ”håll käften och spela” och menar att Fifa har undvikit att verkligen engagera sig för att migrantarbetare som har utsatts för brott ska kompenseras.

Enligt människorättsorganisationen kan det handla om att förbundet böjer sig för krav från Qatar som visserligen har genomfört vissa reformer vad gäller arbetsrätten i landet men som motsätter sig en kompensationsfond för migrantarbetarna. ”Fifas strategi att sticka huvudet i sanden och köpa tid till den 20 november med förhoppningen om att glädjen inför spelet ska överskugga alla andra problem håller på att misslyckas”, skriver Human Rights Watch på sin hemsida.

Herr-VM i Qatar inleds den 20 november och avslutas den 18 december.

* * *
LÄS MER
Migrantarbetare protesterade i Qatar – flera har deporteras
Krav på Fifa att ersätta migrantarbetare i Qatar
”Modernt slaveri” för migrantarbetare i Qatar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.