Nyheter

Våld mot kvinnor och flickor ökar

Senast det var möjligt att gå ut på gatorna i Nicaragua den 25 november var år 2017.

Våld mot kvinnor och flickor är fortfarande det mest utbredda brottet mot de mänskliga rättigheterna i världen, säger UN Women inför den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november.
– Alla kvinnor tystas, säger den nicaraguanska kvinnorättsaktivisten Ana Quiros till Tidningen Global.

VÅLD MOT KVINNOR | Dagen, som instiftades av FN:s generalförsamling år 1999, kallas också Orange Day och världen över lyser kända byggnader upp i orange. Människor går ut på gatorna iklädda den ljusa och optimistiska färgen som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Men enligt  UN Women – FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt – har våldet vuxit under covid-19-pandemin och ökar ytterligare på grund av klimatförändringar, globala konflikter och ekonomisk instabilitet, allt sammankopplat.

Antifeministiska rörelser ökar liksom angreppen mot kvinnliga människorättsförsvarare och aktivister. Regeringar använder våld mot demonstranter som protesterar mot mord på kvinnor, så kallade femicid, och könsrelaterat våld och kvinnorättsorganisationer marginaliseras alltmer.

Kvinnorna tystas i Nicaragua

Ett land som är speciellt hårt drabbat är Nicaragua. Där kan kvinnorättskämpar och andra aktivister inte ens gå ut på gatorna den 25 november.

I kölvattnet av det sociala och politiska upproret som bröt ut 2018, och som brutalt kvästes av regeringen, blev det nämligen också förbjudet att demonstrera om det inte var till stöd för regeringen. Den som ändå gör det blir gripen av polisen, riskerar fängelse i isolering, tortyr eller värre.

− Sista gången vi kunde gå ut på gatorna den 25 november var år 2017 och redan då drabbade vi samman med polisen, säger Ana Quiros, känd nicaraguansk-costaricansk kvinnorättsaktivist till Tidningen Global.

Hon hörde till de första som skadades av regeringsstyrkorna när oroligheterna bröt ut i april 2018. Hon blev utkastad från Nicaragua några månader senare − just på grund av sin aktivism. Sedan dess har hon inte kunnat återvända. Men hon fortsätter oförtrutet sin kamp för nicaraguanska kvinnors och flickors rättigheter från sitt andra hemland Costa Rica. Men situationen är dyster:

− Alla kvinnor tystas. De flesta feministiska organisationer och kvinnorättsrörelser har förbjudits, deras kontor och annan egendom har beslagtagits, säger Ana Quiros.

Halv miljon har tvingats fly landet

Sedan 2018 har nästan 2 600 föreningar, universitet och organisationer stängts, bland dem många som arbetar för kvinnors rättigheter.

Det finns 205 politiska fångar i Nicaragua, av dem är minst 22 kvinnor och många av dem är feminister.

Andra utvisas, liksom Ana Quiros, eller flyr landet. Sedan 2018 har uppemot en halv miljon nicaraguaner sökt skydd i utlandet.

− De gör det för att rädda sina liv eller för att överleva eftersom den ekonomiska krisen är outhärdlig. Aldrig tidigare har så många nicaraguaner migrerat, inte ens under krig, fortsätter Quiros.

Ingen som försvarar kvinnorna

De som blir kvar har sämre villkor än någonsin, enligt kvinnorättsaktivisten. Hon berättar att 59 kvinnor har mördats i år och att landets rättsmedicinska institut har samlat in uppgifter om runt 2 500 fall av barnmisshandel och våldtäkter enbart under första halvåret 2022.

Var fjärde flicka mellan 12 och 18 år är gravid, oftast som följd av våldtäkt, förklarar Ana Quiros.

Men flickor och kvinnor har ingen som försvarar dem.

− De som försvarar kvinnor förföljs, våldtäktsmän och kvinnomördare benådas, säger Ana Quiros.

Hon kommer att delta i aktiviteter i Costa Rica i anslutning till den 25 november. Runtom i landet arrangeras demonstrationer, det hålls föredrag och presentationer av böcker och forskningsrapporter.

− Det enda man kan göra är att kämpa vidare, säger hon.

Stark kvinnorörelse viktigast

Trots nedslående tendenser i Nicaragua och i andra länder kan våld mot kvinnor och flickor förebyggas, enligt UN Women.

Enligt FN-enheten är den viktigaste drivkraften en stark och självständig kvinnorörelse och den kan man stödja genom att delta i kampanjen ”Unite!”.

Den 25 november är nämligen också startskottet för en 16 dagar lång kampanj som pågår fram till den internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

Kampanjen leds av det civila samhället och stöds av FN under temat ”Unite! Aktivism för att stoppa våld mot kvinnor och flickor”.

* * *
LÄS MER
Två kvinnor mördade på två dagar av män de refuserat
FN-organ varnar för ökat våld mot kvinnorSudanesiska kvinnor manar till internationell press mot steningsdom

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.