Nyheter

Många dystra rekord för världens journalister

Demonstranter protesterar mot mordet på den filippinska journalisten Percival Mabasa i höstas.

År 2022 har varit rekorddystert för journalister runt om i världen. 533 journalister är för närvarande fängslade vilket är det högsta antalet någonsin, antalet dödade har ökat med 19 procent. Samtidigt sitter fler kvinnliga journalister än någonsin i fängelse. Även Nord- och Sydamerika, världens farligaste kontinent för journalister, slår rekord.

PRESSFRIHET | – Inte på 20 år har så många journalister dödats på det västra halvklotet, från USA i norr till Chile i söder, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan Gränser (RSF) Sverige på organisationens hemsida.

Enligt RSF:s årliga sammanställning har förra årets nedslående rekord tyvärr slagits och till de tråkigaste hör de många fängslade kvinnliga journalisterna, för närvarande 78. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med 2021.

Iran tystar kvinnliga journalister

Iran hör till de länder som bidrar till denna siffra. Nästan hälften av alla nyss gripna journalister är kvinnor vilket är fem gånger fler än innan protesterna började den 16 september 2022.

”Det ökande häktandet av kvinnliga journalister avslöjar symboliskt den iranska regimens avsikt att systematiskt tysta kvinnors röster”, enligt RSF.

Sedan protesterna som reaktion på Mahsa Jina Aminis död inleddes har minst 42 journalister gripits i hela Iran. 34 är fortfarande fängslade, bland dem 15 kvinnliga.

Hamedi och Mohammad riskerar dödsstraff

Två av dem, Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, riskerar dödsstraff. De uppmärksammade Mahsa Jia Aminis död och hörde till de första journalister som greps under protesternas början.

– Diktatoriska och auktoritära regimer fyller sina fängelser snabbare än någonsin genom att fängsla journalister. Detta nya dystra rekord i antalet fängslade journalister bekräftar det trängande och brådskande behovet av att stå emot dessa skrupelfria regeringar. Alla vi som står upp för idealet om fri, oberoende och pluralistisk journalistik behöver ena våra krafter, säger Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare

Censur och krig förvärrar

Kina och Ukraina bidrar också till statistiken. I Kina når censur och övervakning alltmer extrema nivåer. Landet är fortsatt det som fängslar flest journalister i världen, med för närvarande totalt 110 fängslade journalister.

I Ukraina dödades åtta journalister under krigets första sex månader. Bland dem återfinns Maks Levin, en ukrainsk fotojournalist som sköts av ryska soldater den 13 mars, och Frédéric Leclerc-Imhoff, en fransk videoreporter som arbetade för nyhetskanalen BFMTV.

Varannan dödad journalist från Nord- och Sydamerika

Samtidigt miste mer än 60 procent av de dödade journalisterna livet i länder där det anses vara fred. Till dem hör länder i Nord- och Sydamerika. I Mexiko mördades 11 personer – nästan 20 procent av det totala antalet journalister som dödades i hela världen.

Mexikos siffror, tillsammans med Brasiliens och Haitis, gör Nord- och Sydamerika till världens farligaste region för media. Här levde nästan varannan av alla de journalister som dödades 2022.

Haiti slog också rekord. Förra året dödades ingen journalist i landet, i år sex. Det gör Haiti till världens tredje farligaste land för journalister.

De blir måltavlor i ett land som befinner sig i en eskalerande politisk, social och ekonomisk kris där tungt beväpnade gäng har tagit kontroll över stora delar av landet.

RSF Sverige utvidgar i Latinamerika

Det verkliga antalet dödade journalister i Nord- och Sydamerika kan mycket väl vara fler än de som anges i sammanställningen, tror RSF.

– Därför har RSF Sverige nu både geografiskt och ekonomiskt utvidgat vårt Latinamerikaprojekt för att stärka det förebyggande arbetet med att skydda journalister i regionen, säger Erik Halkjaer från RSF Sverige.

RSF:s årliga sammanställning av våld och övergrepp mot journalister har publicerats sedan 1995. Den baseras på uppgifter som samlas in från 1 januari till 1 december det aktuella året.

* * *
LÄS MER
Nya journalistmord i Honduras – femte i år
Journalist mördad i Mexiko – tidning lägger ner
Många kvinnliga journalister i Iran gripna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.