Nyheter

Brittiska sjuksköterskor fortsätter strejka

”Låt oss få de här avklarat till jul” säger sjuksköterskeförbundets generalsekreterare Pat Cullen till regeringen på förbundets hemsida.

För andra dagen på mindre än en vecka går sjuksköterskor i Nordirland, Wales och England ut i strejk i protest mot låga löner och underbemanning under tisdagen. Sjuksköterskeförbundet kräver att regeringen börjar förhandla senast på torsdag – om så inte sker kommer fler strejkdatum att utlysas i januari.

STORBRITANNIEN | Uppemot 100 000 sjuksköterskor väntas delta i strejken som är unik – det har varit den första strejken i sjuksköterskeförbundet Royal College of Nursings mer än hundraåriga historia. Enligt förbundet bidrar för låga löner till att många har lämnat yrket vilket i sin tur har lett till en så allvarlig underbemanning att patienters säkerhet riskeras, rapporterar The Guardian.

– Premiärministern borde fråga sig själv vad som motiverar sjuksköterskepersonal att stå utanför sina sjukhus en andra dag så nära jul, säger sjuksköterskeförbundets generalsekreterare Pat Cullen på förbundets hemsida på tisdagen och uppmanar premiärminister Rishi Sunak att börja förhandla med förbundet.

– Låt oss få de här avklarat till jul. Jag kommer att förhandla med honom när som helst för att förhindra att sjuksköterskepersonal och patienter går mot nyår med sådan osäkerhet, säger hon vidare men förklarar samtidigt att om inte förhandlingar sker kommer nya strejkdatum att utlysas.

Strejken kan fortsätta i januari

– Men om inte den här regeringen inte är beredd att göra det rätta har vi inget annat val än att fortsätta i januari och det vore djupt beklagligt, säger Pat Cullen.

Den brittiske hälsoministern Steve Barclay har manat till samtal men har dock aviserat att han inte kommer att diskutera löneförhöjningar, rapporterar The Guardian.

Det var i torsdags den 15 december som sjuksköterskorna gick ut i sin första strejkdag efter att medlemmarna i Royal College of Nursing i oktober röstade för att gå ut i strejk.

Sjuksköterskorna i Skottland hade också röstat för att gå ut i strejk men har erbjudits ett löneerbjudande från lokalparlamentet i Holyrood – i veckan väntas resultatet från medlemmarnas omröstning om det bli klart.

Flera vårdenheter är undantagna från strejken, bland annat avdelningar för cellgiftsbehandling, dialys, intensivvård och barnakuter.

Strejken bland sjuksköterskorna är en av flera som har ägt rum i Storbritannien under de senaste månaderna då bland annat tågpersonal har gått ut i strejk och ambulansförare kommer att gå ut i strejk på onsdagen.

* * *
LÄS MER
Största brittiska tågstrejken på 30 år nära
Nya strejker i den brittiska buss- och tågtrafiken
Sjuksköterskor ute i brittisk storstrejk

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.