Prenumerera

Logga in

Nyheter

Iran: Föräldrar vädjar för sin sons liv

Ytterligare en ung iransk man, Mohammad Mehdi Karami, riskerar att avrättas inom kort.

Ytterligare en ung iransk man, Mohammad Mehdi Karami, riskerar att avrättas inom kort. Nu har hans föräldrar vädjat till det iranska domstolsväsendet att lyfta dödsstraffet. Enligt Amnesty International riskerar 26 personer att avrättas för deltagande i protesterna mot regimen som bröt ut i september.

IRAN | Mohammad Mehdi Karami är mästare i karate berättar hans pappa Mashallah Karami i en video, som i dagarna har spridits på sociala medier, där han vädjar till landets domstolsväsende:

– Jag ber respektfullt domarkåren, jag ber er att snälla, ta bort dödsstraffet från min sons fall, säger han varpå mamman upprepar samma vädjan.

Enligt Amnesty International har fem personer, varav en är Mohammad Mehdi Karami, dömts för att ha deltagit i en dödlig attack av en medlem av basijmilisen i staden Karaj i närheten av Teheran. Alla nekar till brottet.

Enligt människorättsorganisationen utsattes de fem för en ”snabb orättvis grupprättegång som inte hade någon likhet med en meningsfull rättslig prövning”, rapporterar France 24. Enligt Mashallah Karami fick familjens advokat inte tillgång till sonens fall.

Tvingades erkänna brott efter tortyr

Även Mohammad Hosseini har dömts till döden i samma grupprättegång. Hans advokat Ali Sharifzadeh Ardakani sade i helgen i en tweet att hans klient har uppgett att han tvingades erkänna brottet genom tortyr:

”Han torterades med ögonen förbundna och hans fötter och händer bundna. De sparkade honom i huvudet tills han svimmade och skadade olika delar av hans kropp med en järnkäpp och med ett elchocksvapen”, skrev han.

Advokaten uppger också att han nekades tillgång till material med koppling till fallet, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty.

Sammanlagt har sexton demonstranter anklagats av iranska myndigheter för att deltagit i attacken mot den dödade milismannen. Alla har nekat till brott och menar att de har gripits endast för att de har deltagit i protesterna  som bröt ut efter den iransk-kurdiska kvinnan Mahsa Jina Aminis död efter att hon greps av landets sedlighetspolis i mitten av september.

Journalister flyttade till Evinfängelset

Enligt FN har 14 000 personer hittills gripits i landet, och enligt den Norgebaserade människorättsgruppen Iran Human Rights har 469 demonstranter dödats, rapporterar France 24.

Bland de som har gripits finns också flera journalister, bland andra Niloufar Hamedi och Elahe Mohammadi som först rapporterade om omständigheterna kring Mahsa Jina Aminis död. Enligt deras familjer har kvinnorna nu förts till det ökända Evinfängelset.

Reportrar utan gränser har tidigare larmat om just deras fall. De har bland annat åtalats för ”propaganda mot systemet och konspirerande att agera mot nationens säkerhet”, åtalspunkter som om de döms kan leda till dödsstraff.

* * *
LÄS MER
Många kvinnliga journalister i Iran gripna
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
FN-chef kräver slut på våldet i Iran

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.