Nyheter

Tjeckisk effektivitet förenklar för Sverige i EU

Tjeckiens effektivitet som ordförandeland i EU förenklar för Sverige som tar över ordförandeskapet den 1 januari 2023.

Tjeckisk effektivitet har fört stora delar av EU:s senaste klimatförslag i mål – redan innan Sverige tar över som ordförandeland i EU. Klimatministern räknar ändå med ett intensivt halvår för att få EU-länderna att dra åt samma håll.

EU | Bara drygt en vecka återstår innan stafettpinnen i EU:s ministerråd flyttas från Prag till Stockholm.

Första halvåret 2023 är det Sverige och svenska ministrar som kommer att stå i centrum för mycket av förhandlandet mellan medlemsländerna och gentemot EU-parlamentet.

På förhand såg det ut som om en stor del av tiden skulle behöva ägnas åt det stora klimatpaketet Fit for 55 som lades fram i fjol. Men där har höstens ordförandeland Tjeckien spurtat rejält – bland annat genom att i helgen förhandla klart de tunga delarna om framtida regler för handeln med utsläppsrättigheter, ETS.

För svaga åtgärder enligt miljöorganisationer

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) räknar ändå med ett intensivt ordförandeskap.

– Det är självklart skönt att se att tjeckerna har varit så framgångsrika i antalet akter de har dragit igenom, men allt ska ju städas upp och ros i hamn också. Vi kommer att ha väldigt mycket att göra under ordförandeskapet, säger Pourmokhtari i samband med tisdagens miljöministermöte i Bryssel.

ETS-uppgörelsen har mötts av glada kommentarer från EU-länderna och EU-parlamentet. Diverse miljöorganisationer är desto mer kritiska och anser att åtgärderna är för svaga.

Men Pourmokhtari är nöjd.

– Det är viktigt att tänka på hur vi kan se till att europeisk ekonomi fortsätter växa i omställningen, att vi visar på de möjligheter som kommer av en omställning, och då gäller det att vi utför det på ett ansvarsfullt sätt, säger ministern.

Här är det ett ganska kraftigt beslut som kommer får stora effekter för de utsläppen som Europa producerar. Även här ser ju jag att Sverige, eftersom vi ligger i framkant, kan få en fördel av att många av de länder som har en längre väg att gå för att minska sina utsläpp också ökar takten.

Tunga miljöförslag diskuteras under våren

Alla de Fit for 55-förslag som ligger på Pourmokhtaris bord är redan färdigförhandlade. Det som återstår ligger främst på energi- och transportsidan. Samtidigt finns många andra tunga miljöförslag att diskutera under våren.

En särskilt knivig historia är det naturrestaureringsförslag som EU-kommissionen presenterade i somras och som medlemsländernas ministrar höll en första diskussion om på tisdagen.

Sverige har egentligen en hel rad med kritiska synpunkter, med oro för vad åtgärderna för att återställa skogar och marker ska få för konsekvenser för allt mellan skogsbruk och gruvdrift till parkplanering och militära övningsfält.

Som minister i ordförandelandet behöver dock Romina Pourmokhtari balansera mellan Sveriges och hela EU:s bästa.

– De svenska ståndpunkterna har ju under lång tid framgått, men när man är ordförande så är ju tanken att man ska samla in rummet och ro besluten i hamn helt enkelt, säger ministern i Bryssel.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev