Intro

Enligt läckta dokument

förberedde Förenade Arabemiratens COP28-team möten med över 27 utländska regeringar för att diskutera olje- och gasaffärer. Diskussioner om samarbete finns med bland annat Kina som säger att Adnoc, Förenade Arabemiratens statliga oljebolag, är ”villigt att gemensamt utvärdera internationella LNG-möjligheter [flytande naturgas]” i Moçambique, Kanada och Australien. Vd för Adnoc är Sultan Al Jaber, samma person som dessutom leder hela COP28. Professor Michael Jacobs, expert på FN:s klimatpolitik vid Sheffield University, beskriver situationen som ”hänförande hycklande” och betonar dess allvarliga konsekvenser för de globala ansträngningarna att minska utsläppen och hantera klimatkrisen.
Läs Förenade Arabemiraten använder COP28 för oljeaffärer

Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai. Rapporten från WMO bekräftar farhågorna om att 2023 kommer att bli det varmaste året sedan mätningarna inleddes. Mätdata fram till den sista oktober visar att medeltemperaturen globalt ligger 1,4 grader över förindustriell tid.
Läs Rekordvarmt 2023 – och det blir värre

Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.
Läs Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev