Nyheter

Macron varnar för ”storskaligt krig” i Kongo-Kinshasa

Den franske presidenten Emmanuel Macron (t v) hälsas välkommen av Kongo-Kinshasas president Felix Tshisekedi i Kinshasa i lördags.

KONGO-KINSHASA | Frankrikes president Emmanuel Macron har besökt Kongo-Kinshasa, i vad som beskrivs som ett försök att säkra fortsatt inflytande i centrala Afrika. I samband med statsbesöket varnade han för farorna med ett storskaligt krig i det politiskt instabila landet, vars östra landsände alltmer kontrolleras av rebeller – som i sin tur kontrollerar naturresurser som omvärlden är beroende av.

– Kongo-Kinshasa får inte bli ett krigsbyte. Plundringen av landet måste upphöra, sade Emmanuel Macron under sitt statsbesök i Kongo-Kinshasa, rapporterar Africa News.

Macron talar om vikten av ”ett kollektivt uppvaknande” när det gäller allvaret i utvecklingen, något som i praktiken säkrar Kongo-Kinshasas regering 350 miljoner kronor i humanitärt bistånd till östra delarna av landet där 600 000 på kort tid har drivits till en tillvaro som internflyktingar.

För Macron – och resten av omvärlden – är det framgent även viktigt att agera bro mellan Kongo-Kinshasa och grannlandet Rwanda, vars relation har rasat samman. Detta då Kongo-Kinshasa anklagar regeringen i Rwanda för att finansiera milisgrupper i östra Kongo-Kinshasa, rapporterar Africa News.

* * *
LÄS MER
Kongo säljer olje- och gasrättigheter i gorillahabitat
50 kroppar hittade i massgravar i Kongo-Kinshasa
Vädjan om lugn i farlig afrikansk konflikt

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.