Nyheter

Tusentals i nya protester mot ryssvänlig regering i Georgien

Demonstration som anordnas av georgiska oppositionspartier till stöd för landets medlemskap i Europeiska unionen och för att uppmana till frigivning av den fängslade Georgiens förre president Mikheil Saakashvili, Tbilisi, Georgien, söndagen den 9 april 2023.

Under söndagen samlades tusentals oppositionella i Georgiens huvudstad Tbilisi för att protestera mot den sittande regeringen. Sedan Rysslands krig i Ukraina startade har konflikten mellan de ryssvänliga och de västvänliga krafterna i landet intensifierats.

GEORGIEN | Initiativtagare till söndagens protester var partiet United National Movement (UNM), som grundats av den fängslade före detta presidenten Mikheil Saakashvili. Saakashvili avtjänar ett sex år långt straff – men anklagelserna mot honom om att han ska ha gjort sig skyldig till maktmissbruk har avfärdats både av honom själv och kritiker som menar att motiven är politiska.

Under protesten ropade folkmassan som samlats utanför parlamentet i Tbilisi i kör ”Länge leve Misha!” – Mikheil Saakashvilis smeknamn, rapporterar Euractive. Andra uppmaningar löd ”För en europeisk framtid” samtidigt som man höll upp EU:s, Georgiens och Ukrainas flagga.

Det sittande regeringspartiet i Georgien, Georgian Dream party, kritiseras för att ha nära band till Ryssland. Oppositionen blickar istället västerut och är för ett närmande till EU. När kriget i Ukraina startade i februari 2022 ansökte Georgien snabbt om att upptas som kandidatland för att gå med i EU, något som också Moldavien och Ukraina gjorde. Men medan de två sistnämnda på kort tid beviljades denna status fick Georgien krav på sig att först genomföra reformer, bland annat för att ta itu med korruptionen i landet.

– Den georgiska regeringen kontrolleras av Moskva och det är vår plikt att rädda vårt hemland undan från Ryssland. Vi är ett frihetsälskande folk, en del av den europeiska familjen, vi motsätter oss att bli ryska slavar, sade den före detta presidenten från oppositionspartiet UNM, Giorgi Margvelashvili, till folksamlingen.

Ryssvänliga Georgian Dream party har sagt att målet att närma sig EU kvarstår. Men samtidigt anklagar oppositionen regeringen för att fängsla meningsmotståndare och inskränka yttrandefriheten. Långt fler oppositionella än den tidigare presidenten Saakashvili sitter frihetsberövade. BBC rapporterade i mars om att Mikheil Saakashvilis hälsa sviktar och att han nekas rätt vård och läkare har sagt att hans hälsotillstånd skulle kunna vara livshotande. Polen har erbjudit sig att skicka läkare till Georgien för att undersöka honom, efter att tidigare också ha erbjudit sig att behandla honom i Polen – något som avslagits.

För bara en månad sedan demonstrerade tiotusentals människor i Tbilisi efter att regeringen velat införa två olika lagar som enligt kritiker skulle hota pressfriheten. Lagarna skulle ha gjort det möjligt för regeringen att registrera och klassificera enskilda individer och kanske även icke-statliga organisationer som ”agenter under utländskt inflytande”.

***
LÄS MER
Georgien: Protester mot lagförslag som ”hotar pressfriheten”
Köldknäpp slår hårt mot Tadzjikistan
HRW: Allvarliga människorättsbrott i Centralasien
Turkiet och Iran utmanar Ryssland och Kina i Centralasien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.