Nyheter

Israel rev EU-finansierad skola på Västbanken

Beduinska elever förlorade sin skola i Jubbet Ad-Dhib i söndags när Israel demolerade den efter ett rättsfall som har drivits av bosättarorganisationen Regavim.

Israel rev i söndags en palestinsk grundskola i Jubbet Ad-Dhib utanför Betlehem på ockuperade Västbanken. Skolan hade finansierats av EU som fördömer Israels agerande. ”Demoleringar är illegala under internationell rätt, och barns rätt till utbildning måste respekteras”, skriver EU:s delegation till palestinierna på Twitter.

ISRAEL–PALESTINA | Det var en skola för uppemot 60 palestinska elever som Israel demolerade på söndagen. Jubbet Ad-Dhib är en palestinsk by belägen på centrala Västbanken i närheten av Betlehem, och skolan hade finansierats med EU-pengar.

EU:s delegation till palestinierna fördömde på söndagen Israels demolering av skolan och betonade att agerandet är förbjudet enligt internationell rätt, samt underströk alla barns rätt till utbildning. ”Israel måste upphöra med alla demoleringar och vräkningar, som bara ökar lidandet för den palestinska befolkningen och ytterligare eskalerar ett redan spänt läge”, skriver EU-delegationen på Twitter.

Fallet drevs av israelisk bosättarorganisation

Skolan var byggd utan formellt israeliskt tillstånd, något som är vanligt då det är mycket svårt för palestinier att få bygglov. Avsaknaden av bygglov används senare ofta för att motivera demoleringar av hus och andra byggnader som palestinier har byggt. I fallet med skolan i Jubbet Ad-Dhib hade man sökt bygglov i efterhand, något som dock nekades.

Det är en israelisk bosättarorganisation långt ut på högerkanten, Regavim, som har drivit fallet i rätten med kravet att skolan skulle demoleras. En av medgrundarna till Regavim är Israels högerextreme finansminister Bezalel Smotrich, och ett av argumenten som organisationen lade fram i rätten var att skolan inte var säkert byggd, och att den därför kunde rasa samman i en jordbävning, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

– De säger till oss att skolan är osäker för barn men de tillåter oss inte att göra något åt det. [Vi får inte] fixa eller bygga på den, säger en av ägarna av skolan, Halin Musa Sabah, till Haaretz.

Hassan Brijia som arbetar mot den israeliska muren och mot israeliska bosättningar i Betlehem-området säger till tidningen att Israel inte utfärdar bygglov för beduiner:

– Smotrichs organisation lämnade in stämningsansökan mot skolan och nu är Smotrich den som verkställer dess demolering, säger Brija till Haaretz.
* * *
LÄS MER
100 israeliska bosättarattacker på tio dagar
Israelisk minister förnekar palestiniers existens
FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.