Nyheter

Israelisk minister förnekar palestiniers existens

Den israeliska finansministern Bezalel Smotrich förnekade i söndags det palestinska folkets existens.

Den israeliska finansministern Bezalel Smotrich förnekade i söndags det palestinska folkets existens. Uttalandet fördöms av den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh som ett bevis på den ”extremistiska, rasistiska sionistiska ideologin som driver partierna i den nuvarande israeliska regeringen”.

ISRAEL–PALESTINA | Det var i ett tal under en minnesceremoni för den fransk-israeliske högeraktivisten Jacques Kupfer på söndagen som Smotrich hävdade att det inte finns något palestinskt folk:

– Det finns inget sådant som en palestinsk nation. Det finns ingen palestinsk historia. Det finns inget palestinskt språk, sade han, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Jordaniens utrikesministerium kallar det en ”vårdslös provokativ handling och ett brott mot internationella normer och fredsavtalet” mellan Israel och Jordanien. Jordanien kallade senare till sig den israeliska ambassadören. Även Egyptens utrikesministerium fördömer Smotrichs uttalande.

Smotrich ”förnekar historiska och geografiska fakta… [och] undergräver ansträngningar för att nå lugn mellan den palestinska och israeliska sidan” säger Ahmed Abu Zaid, talesman för Egyptens utrikesministerium.

Smotrichs förnekande av palestiniernas existens skedde bara en dag efter att israeliska och palestinska delegationer möttes i Egypten för att lugna läget innan flera högtider, bland annat fastemånaden ramadan och pesach, inleds. Den högerextreme Smotrich krävde i början av mars att den palestinska byn Huwara skulle utplånas, detta i samband med att hundratals israeliska bosättare hade attackerat byn efter att två israeliska bröder hade skjutits ihjäl.

I februari i år fick Smotrich utöver finansministerposten också stor makt över den av Israel ockuperade Västbanken vilket ger honom befogenheter att ytterligare hindra palestinskt byggande där och samtidigt främja israeliska bosättningar. Flera ickestatliga organisationer i Israel fördömde avtalet som gav Smotrich ansvar för Västbanken och menade att det var liktydigt med en rättslig annektering av Västbanken, rapporterade The Times of Israel.

* * *
LÄS MER

Få gripna efter israeliska bosättarattacker
Extremhögern tar plats i Israels nya regering
Israeliska demokratiprotester – men ockupationen utelämnas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.