Konflikt

Israeliska demokratiprotester – men ockupationen utelämnas

Israel Palestina Protester

Den israeliska regeringen legaliserade på söndagen nio utposter, bosättningar som även enligt israelisk lag är olagliga. Enligt det internationella samfundet är alla israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark illegala. Under måndagen fortsatte demokratiprotesterna mot regeringens lagförslag att begränsa högsta domstolens makt, dock utelämnas den israeliska ockupationen av stora delar av rörelsen.

ISRAEL/PALESTINA | Under söndagen meddelade den israeliska regeringen också att ytterligare bostäder i befintliga israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark kommer att godkännas de kommande dagarna. Enligt finansminister Bezalel Smotrich, som tillhör ytterhögern, ska 10 000 nya hus byggas.

Enligt högerextreme ministern Itamar Ben-Gvir togs de båda besluten nu som en reaktion på palestinska attacker i östra Jerusalem den senaste tiden, varav två barn dödades när en bil körde på folk som väntade vid en busshållplats i fredags. De två barnen var sex och åtta år och var bröder.

Just kravet på att legalisera bosättarutposter var ett av kraven från Itamar Ben Gvir under regeringsförhandlingarna i höstas efter att Israel i början av november gick till val för femte gången på fyra år. Premiärminister Benjamin Netanyahu lovade också i november att legalisera flera utposter retroaktivt under regeringens första 60 dagar för att säkra stöd.

Itamar Ben-Gvir är sedan Netanyahus senaste regering svors in kring jul Israels säkerhetsminister – detta trots att han beskrivs som lärljunge till den ökände rabbinen Meir Kahane, vars parti Kach förbjöds i mitten av 1980-talet på grund av rasism. Ben-Gvir tilläts heller inte göra militärtjänst i den israeliska armén på grund av sina extrema åsikter, något som annars är obligatoriskt. Och sommaren 2007 dömdes han för rasism mot landets palestinska-arabiska minoritet och för att ha stött en terrororganisation.

Vid ett besök i Ramallah på ockuperade Västbanken den 31 januari i år sade USA:s utrikesminister Antony Blinken efter att ha träffat den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att de israeliska bosättningarna utgör ett hinder för fred
Vid ett besök i Ramallah på ockuperade Västbanken den 31 januari i år sade USA:s utrikesminister Antony Blinken efter att ha träffat den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att de israeliska bosättningarna utgör ett hinder för fred. Foto: (AP Photo/Majdi Mohammed
Högerextreme israeliske säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir krävde bland annat att Benjamin Netanyahu skulle legalisera utposter för att ingå i regeringen under regeringsförhandlingarna innan jul
Högerextreme israeliske säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir krävde bland annat att Benjamin Netanyahu skulle legalisera utposter för att ingå i regeringen under regeringsförhandlingarna innan jul. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Blinken: Bosättningarna hinder för fred

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas administration sade på söndagen att legaliseringen av utposterna måste ”fördömas och avvisas”, rapporterar BBC.

Bidenadministrationen i USA har ännu inte kommenterat söndagens beslut att legalisera ytterligare bosättningar – något som inte påverkar deras legalitet enligt internationell rätt – men Joe Biden har upprepade tillfällen betonat att hans administration står bakom en tvåstatslösning, som dock görs allt mer omöjlig av just bosättningarna.

Detta då de israeliska bosättningarna etablerar nya fakta på marken, skär långt in på på palestinsk mark och förhindrar möjligheten att bilda en livskraftig palestinsk stat. Sedan Israels ockupation av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem inleddes efter sexdagarskriget 1967 har 140 bosättningar byggts och på dessa bor omkring 600 000 israeliska judar.

Vid ett besök i Ramallah på ockuperade Västbanken den 31 januari i år sade USA:s utrikesminister Antony Blinken efter att ha träffat Abbas att de israeliska bosättningarna utgör ett hinder för fred. Han upprepade USA:s stöd för en tvåstatslösning och beskrev läget på ockuperad palestinsk mark som ”en krympande horisont av hopp för palestinierna”:

– Vi har varit tydliga om att detta inkluderar saker som bosättningsexpansioner, legaliseringen av utposter, demoleringar och vräkningar, störningar av den historiska statusen av heliga platser, och självklart hets och eftergivenhet för våld, sade han, rapporterar BBC.

Förra året dödades 144 palestinier av israeliska styrkor vilket enligt den israeliska tidningen Haaretz var den högsta dödssiffran på 18 år. Hittills i år har minst 40 palestinier dödats, varav flera barn, av israeliska styrkor. Förutom attacken i fredags attackerade en palestinier också en synagoga i januari då sju israeler dödades under Förintelsens minnesdag.

21-årige Amir Bustami sköts ihjäl av israeliska styrkor i Nablus på måndagen – här sörjer hans mamma Ghorud Bustami under hans begravning
21-årige Amir Bustami sköts ihjäl av israeliska styrkor i Nablus på måndagen – här sörjer hans mamma Ghorud Bustami under hans begravning. Över 40 palestinier har dödats hittills år av israeliska styrkor. Foto: AP Photo/Nasser Nasser
Israeler sörjer under begravningen av åttaårige Asher Menahem Paley som dog av skadorna ha åsamkades under en palestinsk attack i fredags
Israeler sörjer under begravningen av åttaårige Asher Menahem Paley som dog av skadorna ha åsamkades under en palestinsk attack i fredags. Ytterligare två personer dödades, bland annat Paleys sexårige bror Yaakov Yisrael Paley. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Demokratirörelse utan fokus på ockupationen

På söndagen fortsatte också proteserna mot den nya israeliska regeringens arbete med att försvaga landets högsta domstol genom att göra det möjligt för parlamentet, Knesset, att gå vidare med lagstiftning även om domstolen tidigare har stoppat lagen för att vara grundlagsvidrig. Dessutom ska regeringen enligt ett lagförslag få större makt över vilka som utses till domare i Högsta domstolen.

Kritiker mot regeringens förändringar menar att det både kommer att försvaga rättsväsendet och undergräva demokratin i landet. Omkring 50 000 personer demonstrerade i Jerusalem och på andra platser på söndagen, protester som rapporteras ha blivit ännu större på måndagen. En av de som protesterar utanför parlamentet på måndagen är en advokat som har åkt från Tel Aviv för att delta i demonstrationen:

– Jag är här för att mitt hjärta slits i bitar när jag ser vad den nya regeringen gör mot den israeliska demokratin, säger advokaten som bara identifieras som Dore, till BBC.

Kritik riktas samtidigt mot proteströrelsen för att större delen av den i princip enbart fokuserar på regeringens planer på att förändra rättsväsendets oberoende, och inte tar upp den israeliska ockupationen av de palestinska områdena. Den israeliska journalisten Haggai Matar skriver på Twitter att även om det är ”fantastiskt att folk står upp mot en diktatur i vardande” så kommer proteströrelsen att misslyckas om den inte tar ställning ”mot ockupation och apartheid”. ”Det finns ingen demokrati med apartheid, som folk i det radikala blocket av dessa protester fortsätter att påminna resten av rörelsen om”, fortsätter Matar.

Det palestinska civilsamhället har länge beskrivit läget i såväl Israel som på ockuperad mark som apartheid, men på senare år har även den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem följt efter, liksom Human Rights Watch och Amnesty International.

* * *
LÄS MER
Israelisk ”apartheidlag” röstades ner
Extremhögern stark inför valet i Israel
Extremhögern tredje största parti i Israel

Nyheter

För tidigt födda barn dör på al-Shifasjukhuset

Striderna mellan Hamas och Israel intill al-Shifasjukhuset i norra Gaza fortsätter. Samtidigt har bränslet för sjukhusets generatorer helt tagit slut vilket innebär att flera patienter som har legat i respirator eller kuvös har dött. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på söndagen att världen att ”inte kan stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan.”

ISRAEL–PALESTINA | En sexårig flicka har räddats från rasmassorna i Gaza och har förts till al-Shifasjukhuset. Hennes förtvivlade skrik hörs i bakgrunden när den brittisk-palestinske läkaren Ghassan Abu Sitta intervjuas i the New York Times podcast the Daily:

– Hennes fot måste amputeras, säger Ghassan Abus Sitta, i en intervju som gjordes för några veckor sedan – innan den israeliska armén gick in med marktrupper i Gaza. Då var al-Shifasjukhuset – eller Dar al-Shifa som det heter på arabiska (hälsans hus) fullt av människor som hade tagit skydd där.

När israeliska marktrupper nu har befunnit sig inne i Gazaremsan i över två veckor har läget förvärrats ytterligare. Brist på allt: Vatten, sjukvårdsmateriel, mat och bränsle. Många patienter på al-Shifasjukhuset har dött under de senaste tre dagarna uppger Ashraf al Qudra, talesperson för det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gazaremsan, rapporterar Al Jazeera på måndagen. Av dessa patienter var sex för tidigt födda barn.

Detta efter att sjukhusets generatorer inte fungerar då bränslet har tagit slut. Reuters publicerade på söndagen en bild på hur sjukhuspersonalen hade samlat de 39 för tidigt födda barnen på en gemensam plats för att hålla dem varma med hjälp av folie, och försöka hålla dem vid liv. På tisdagsmorgonen uppgav en källa för BBC att ytterligare ett för tidigt fött barn har dött.

Motstridiga uppgifter

Under måndagen uppgav den israeliska militären att man hade erbjudit sjukhuset 300 liter bränsle, som ska ha lämnats i närheten av sjukhuset, men att Hamas inte ville ta emot det. Ashraf al Qudra nekar till att detta ska ha skett, samt betonar att 300 liter bara skulle ha räckt för att driva sjukhuset i en halvtimme. Även al-Qudssjukhuset som också ligger i Gaza City har helt fått slut på bränsle och tvingades stänga ner sin verksamhet på söndagen, rapporterar Sky News. Nu förbereder Palestinska röda halvmånen som driver sjukhuset en evakuering av 6 000 personer – patienter, sjukvårdspersonal och civila som har tagit sin tillflykt till sjukhuset. 

Israel hävdar att Hamas har byggt sitt militära huvudkvarter i tunnlar under al-Shifasjukhuset, och att det är därför den israeliska armén har omringat det i för att slå ut Hamas. Både sjukhuspersonal och Hamas har nekat till att Hamas har sitt huvudkvarter under sjukhuset. Tusentals människor som flydde till sjukhuset för att ta skydd där tidigare under kriget har nu försökt fly söderut. Samtidigt befinner sig många civila – förutom patienter och sjukvårdspersonal – fortfarande kvar på sjukhuset. 

Stridsvagn vid sjukhusgrinden

Enligt Ashraf al-Qudra finns åtminstone 650 patienter kvar på sjukhuset, liksom personalen och andra människor som inte kan fly söderut. Han uppger också att en israelisk stridsvagn står vid grinden till sjukhuset.

– Stridsvagnen är utanför grinden till öppenvårdsavdelningen, det är så det ser ut denna morgon, säger han till Reuters och uppger att både israeliska krypskyttar och drönare skjuter in i sjukhuset vilket hindrar patienter och sjukvårdspersonal från att röra sig runt på sjukhusete:

– Vi är under belägring och inne i en dödscirkel, fortsätter han. 

Att flytta de för tidigt födda barnen skulle vara svårt under normala villkor. Att göra det under intensiva strider och med brist på ambulanser är kantat av stora faror:

– Då ambulanser inte kan nå sjukhuset…och då inget sjukhus har kapacitet att ta emot dem, finns det ingen indikation på hur detta ska kunna göras säkert, säger Melanie Ward, chef för välgörenhetsorganisationen Medical Aid for Palestinians, rapporterar Al Jazeera. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Eldupphör nu

Hon menar att det enda säkra sättet är att pausa striderna och låta bränsle föras in till sjukhuset. Israel hävdar att man erbjudit sig att hjälpa till att evakuera de för tidigt födda barnen, men att Hamas har nekat eftersom ”de vill ha de här bilderna” på barn och patienter som dör och ett sjukhus utan bränsle, hävdar Mark Regev, rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till BBC.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på söndagen att WHO hade fått kontakt igen med sjukvårdspersonalen på sjukhuset. Efter tre dagar utan el, utan vatten och dålig nätuppkoppling är läget ”förfärligt och farligt”, skriver han på X, tidigare Twitter. ”Tyvärr fungerar sjukhuset inte som ett sjukhus längre. Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan. Eldupphör nu”, fortsätter han. 

”Vi behöver ett normalt liv”

I podden the Daily berättar läkaren Ebraheem Matar om den ohyggliga akronymen WCNSF som har blivit känd världen över de senaste veckorna – wounded child, no surviving family – skadat barn, ingen överlevande familj. Hur två av deras patienter, en 13- och en 14-åring, kom in allvarligt skadade och medvetslösa till sjukhuset – resten av deras familj dödades i samma attack. Alla i personalen vet, men har ännu inte berättat för barnen. Under intervjun tas ännu ett allvarligt skadat barn in på sjukhuset. Pojken har en allvarlig skallskada, en bit av hans hjärna har blottats.

Matar säger att de behöver en vapenvila:

– Vi behöver ett normalt liv, att vara trygg hemma, dricka rent vatten, sova i ett lugnt rum, sova utan ljudet av bomber, gå till jobbet och komma hem från jobbet, spela fotboll med mina vänner och gå till stranden, säger han, och svarar att han är 27 år när journalisten frågar honom om hans ålder. 

Innan intervjuns slut berättar Ebraheem Matar att pojken som kom in med skallskadan nu har förts till bårhuset.

Nyheter

Internationella samfundet uppmanas ”hindra folkmord” i Gaza

Den palestinska människorättsliga paraplyorganisationen The Palestinian Human Rights Organizations Council uppmanar det internationella samfundet att vidta åtgärder för att hindra Israel att begå folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas tredje part att gripa och åtala personer som har ”uppviglat till folkmord” eller som har deltagit i ”folkmordshandlingar mot det palestinska folket”.

ISRAEL–PALESTINA | The Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC) skriver i en genomgång att det finns tydliga bevis på att högt uppsatta politiska och militära israeliska ledare har hetsat till folkmord, och att Israel kan vara skyldigt till att ”begå folkmordshandlingar mot palestinier i Gaza.” De uppmanar såväl Palestina som andra stater att vidta ”rättsliga åtgärder för att förhindra ett folkmord i Gaza”.

Enligt artikel 2 i FN:s folkmordskonvention, vars officiella namn är, Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, beskrivs folkmord som gärningar där det har funnits en ”avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp”. Bland gärningarna som räknas upp finns att ”döda medlemmar av gruppen”, att ”orsaka medlemmar av gruppen allvarlig kroppslig eller själslig skada”, att med uppsåt ”påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis”, att införa åtgärder som syftar till ”att förhindra barnfödslar inom gruppen”, samt att med ”våld föra över barn från gruppen till en annan grupp”. De 153 länder som fram till förra året hade undertecknat konventionen har i och med det också förbundit sig att förhindra och bestraffa det som utgör folkmord. 

Exemplifierar med uttalande från presidenten

För att visa att det finns ett uppsåt från Israel till det som nu sker går PHROC igenom flera uttalanden från israeliska ledare. De tar bland annat upp ett uttalande av den israeliske försvarsministern Yoav Gallant, som i ett tidigare skede sade: ”Gaza kommer inte att bli vad det tidigare var. Vi kommer att utplåna allt.” 

Ett annat uttalande som PHROC tar fasta på är den israeliske presidenten Isaac Herzogs uttalande på en presskonferens den 13 oktober då han sade: ”Det är en hel nation där ute som är ansvarig. Det är inte sant, den här retoriken om att civila inte känt till, inte varit involverade. Det är helt enkelt inte sant. De skulle kunna ha rest sig emot den ondskefulla regimen” sade han bland annat.

Ytterligare ett exempel på vad PHROC ger på vad man anser är uppvigling till folkmord är den israeliske säkerhetsministern, högerextrema Itamar Ben Gvir, som sagt att ”för att vara tydlig, när vi säger att Hamas ska förgöras betyder det också att de som firar, de som stöder, och de som delar ut godis – de är alla terrorister och måste också förgöras”. Den 95-årige veteranen Ezra Yachin som har kallats in som reservist till den israeliska armén för att stärka stridsmoralen sade veckan efter Hamas attack i Israel som dödade 1 200 personer till soldater att: ”Triumfera och gör slut på dem, och lämna inte någon därhän. Radera ut minnet av dem. Radera ut dem, deras familjer, mödrar och barn. Dessa djur får inte längre leva…”, sade han och fortsatte att agitera för att israelisk judar också ska attackera sina ”arabiska grannar”.

Hälften av bostadsbeståndet i Gaza obeboeligt

PHROC betonar också att Israel inte har tillåtit humanitär hjälp under ”intensiva bombningar” av Gaza som har riktats mot ”hela kvarter av bostäder, flyktingläger, köpcenter, moskéer, kyrkor, sjukhus, skolor och universitet, bland annat i vad som beskrivs som en ”planerad utplåning” och att reducera Gazaremsan till ’rasmassor’”. Hittills har omkring hälften av Gazas hela bostadsbestånd – 260 000 hus förstörts, skadats eller är inte längre beboeliga. Organisationen tar också upp evakueringsordern för  omkring 1,1 miljoner palestinier i norra Gaza att förflytta sig söderut, som Internationella Röda korskommittén har förklarat strider mot internationell humanitär rätt.

PHROC uppmanar tredje part och det internationella samfundet i stort att försvar det palestinska folket och vidta åtgärder i enlighet med folkmordskonventionen för att ställa ”Israel till svars, för att förhindra folkmord och sätta ett omedelbart stopp för de pågående grymheterna”, samt inleda en process inom Internationella domstolen (ICJ) om Israels ansvar för folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas det internationella samfundet att vidta sanktioner mot Israel, införa ett vapenembargo till dess att landet följer internationell rätt, samt att ”gripa och åtala” personer som har ”uppviglat till folkmord eller som har utfört folkmordshandlingar mot det palestinska folket.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.