Nyheter

Sju dödade vid synagoga under sabbaten

Israelisk gränspolis säkrar platsen vid synagogan efter attacken på fredagskvällen.

Sju personer sköts ihjäl under fredagen i östra Jerusalem. De hade just lämnat en synagoga under sabbaten när en palestinsk man sköt mot dem. Dådet utfördes under Förintelsens minnesdag, och dagen efter den blodiga israeliska militärräden i Jenin då nio palestinier dödades. På lördagen inträffade en ny skjutning i östra Jerusalem, två personer uppges skadade.

ISRAEL–PALESTINA | Det var strax efter 20.00 på fredagskvällen som en man sköt mot besökarna som just hade lämnat en synagoga i östra Jerusalem. Enligt israelisk polis sköts attentatsmannen, som har identifierats som en 21-årig palestinier boende i östra Jerusalem, ihjäl efter dådet.

Israelisk polis beskriver attacken som den värsta i landet på flera år, och enligt Times of Israel är det den värsta sedan 2011 då åtta israeler dödades i en terrorattack.

Två av de sju som sköts ihjäl på fredagskvällen har identifierats som det gifta paret Eliyahu Mizrah och Natalie Mizrahi. En femtonårig pojke som skadades är nu vid medvetande, rapporterar Haaretz.

– Vi anlände till platsen extremt snabbt och det var fruktansvärt. Skadade människor låg på gatan, säger Shimon Alfasi från den israeliska räddningstjänsten, till Reuters.

Medlemmar av räddningstjänsten Zaka Rescue and Recovery tar hand om offer för skjutningen i närheten av en synagoga
Medlemmar av räddningstjänsten Zaka Rescue and Recovery tar hand om offer för skjutningen i närheten av en synagoga. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo)

Guterres fördömer attacken: ”Motbjudande”

Attacken har fördömts internationellt, och det faktum att den skedde i anslutning till en synagoga och på Förintelsens minnesdag har lyfts fram som särskilt avskyvärt:

– Det är särskilt motbjudande att attacken ägde rum vid en gudstjänstlokal, och på just den dag då vi högtidlighåller Förintelsens minnesdag, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande och fortsätter:

– Det finns aldrig någon ursäkt för terrorhandlingar. De måste tydligt fördömas och förkastas av alla.

Det faktum att dådet ägde rum dagen efter att nio palestinier dödades av den israeliska armén i samband med en militärräd, samt att palestinska väpnade grupper på Gazaremsan sköt raketer mot Israel som svar, liksom att Israel attackerade området efteråt, visar att läget är mycket spänt och riskerar att förvärras kraftigt den kommande tiden. FN:s generalsekretare uppmanar alla aktörer att iaktta ”återhållsamhet”.

En israelisk polis säkrar en plats i området Silwan i östra Jerusalem där en ny skjutning ägde rum på lördagsmorgonen
En israelisk polis säkrar en plats i området Silwan i östra Jerusalem där en ny skjutning ägde rum på lördagsmorgonen. Två personer uppges ha skadats i attacken. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

Netanyahu berömmer polisen 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på fredagen att den israeliska regeringen kommer att samlas efter sabbaten på lördagskvällen för att diskutera hur Israel ska svara på attacken. Han utvecklade inte vad Israel planerar att göra men menade att landet kommer att agera med ”beslutsamhet och fattning”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Våra hjärtan är med familjerna. Jag vill berömma poliserna som agerade så snabbt, sade han, rapporterar Times of Israel.

Israeliska väpnade grupper välkomnade dådet men ingen har ännu tagit på sig det. Hamas talesman Hazem Qassem sade att attacken vid synagogan visar att ”motståndet vet hur man ska hitta ett lämpligt svar” på israeliska ”brott”, rapporterar Times of Israel. Samtidigt rapporteras att dådet firades av grupper av palestinier runt om i Västbanken och Gaza.

Platsen för fredagens attack var Neve Yaakov – en israelisk bosättning i östra Jerusalem. Östra Jerusalem annekterades i praktiken av Israel efter sexdagarskriget 1967, något Israel formaliserade i början av 1980-talet. Annekteringen har dock skett i strid med internationell rätt och enligt FN är östra Jerusalem fortfarande ockuperat av Israel.

* * *
LÄS MER
Nio palestinier dödade i israelisk militärräd
Israels förlorade vänster och Netanyahus återkomst
FN-lista över företag i bosättningar kan uppdateras i det tysta

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.