Nyheter

Saudiarabien trappar upp inflytande över idrotten

Laget 4 Aces firar med champagne efter att ha vunnit lagtävlingen under en ceremoni efter den sista omgången av Bedminster Invitational LIV Golf-turneringen i Bedminster, USA, söndagen den 31 juli 2022.

Beskedet i förra veckan att PGA-touren går samman med den saudiarabiska LIV-touren samt ska finansieras via den saudiska statliga investeringsfonden PIF har chockat golfvärlden. Beslutet fördöms nu av människorättsorganisationen Human Rights Watch som menar att sammanslagningen rentvättar den saudiska regeringens usla rykte vad gäller mänskliga rättigheter genom så kallad sportswashing.

SAUDIARABIEN | Efter ett par års infekterade strider mellan Professional Golf Associations (PGA) golftour, PGA-touren, och den saudiska LIV-touren, har alltså dessa nu slagits samman. Även Europatouren ska ingå. Detta ger den saudiska regeringen ett ”exempellöst” inflytande och kontroll över den professionella golfen, skriver Human Rights Watch.

– Saudiarabiens statliga fond kommer antagligen i stor utsträckning kontrollera proffsgolfen samtidigt som den också sporttvättar landets förskräckliga meriter vad gäller mänskliga rättigheter, säger Joey Shea, forskare av Saudiarabien på Human Rights Watch, på organisationens hemsida. Han fortsätter:

– Det överraskande kungörandet visar på PGA-tourens hyckleri – mänskliga rättigheter var uppenbarligen inte lika viktiga som sammanslagningens finansiella fördelar.

Den saudiska investeringsfonden PIF sattes upp 1971 och har enorma tillgångar, enligt BBC uppgår summan till motsvarande omkring 6 400 miljarder svenska kronor. Fonden kontrolleras av Saudiarabiens kronprins och de facto-ledare Mohammed bin Salman som i en amerikansk underrättelserapport har anklagats för att ligga bakom eller åtminstone ha godkänt den saudiska operationen som ledde till mordet på journalisten Jamal Khashogggi 2018. Fonden startade förra året golf-touren LIV som sedan dess har lockat över flera kända golfare från PGA-touren. Fonden stod också bakom köpet av det engelska fotbollslaget Newcastle United 2021.

I en stämningsansökan i mars i år presenterade PIF dokument i en domstol i Kalifornien som beskriver fonden som ett ”suveränt verktyg för Kungadömet Saudiarabien”, rapporterade CNN i våras. Dessutom beskrevs fondens vd Yasir al-Rumayyan som ”minister i den saudiska regeringen”. Dessa nära kopplingar mellan fonden och det saudiska styret står i strid med de försäkringar som Newcastle United hävdade att man fick i samband med köpet av klubben. Dessa försäkringar var aldrig trovärdiga menar Amnesty Internationals Peter Frankental.

– Det var hela tiden godtrogenhet till bristningsgränsen att tro att den saudiska staten inte styrde köpet av Newcastle United med målet att slutligen använda klubben som en komponent i sin bredare satsning av sportswashing, sade Peter Frankental till CNN i mars.

Det är PIF:s vd Yasir al-Rumayyan som enligt vad som hittills har rapporterats kommer att vara den sammanslagna golf-tourens styrelseordförande. Enligt Human Rights Watch har PIF också varit ”direkt implicerad” i olika former av människorättsbrott. Dels genom att fonden har tagit över tillgångar, dels genom sin personal.

Enligt människorättsorganisationen har åtminstone tre nuvarande styrelsemedlemmar inblandade i händelser 2017 som det saudiska styret kallade en uppgörelse med korruption. Detta inbegrep att såväl affärsmän som medlemmar av den kungliga familjen greps och pressades att överlämna tillgångar till de saudiska myndigheterna i utbyte mot att de släpptes på fri fot.

I samband med detta ska en av Mohammed bin Salmans rådgivare ha gett order till Yasir al-Rumayyan, som då var tillsynsman för investeringsfonden, att överföra 20 företag till PIF. Detta enligt saudiska regeringsdokument som har överlämnats till en domstol i Kanada där ett rättsfall pågår i vilket en grupp saudiska företag har stämt en tidigare underrättelseanställd, skriver Human Rights Watch.

Human Rights Watch betonar att Saudiarabien i flera år har lagt stora summor på att anordna stora evenemang, såväl kulturella som idrottsliga i syfte att rentvätta sitt rykte genom sportswashing, en strategi som också ingår i Mohammed bin Salmans ekonomiska plan för landet, Vision 2030.

– Frågan för spelare och sponsorer i den här nya touren är huruvida de vill förknippas med den mest inflytelserika aktieägarens övergrepp, eller kommer de att blunda om prispengarna och profilen är tillräckliga, säger Joey Shea.

* * *
LÄS MER
Saudisk sponsring av fotbolls-VM kritiseras
Saudiarabien får stå värd för Asiatiska vinterspelen
Långa saudiska straff för åsikter på sociala medier

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.