Nyheter

Antalet döda i Medelhavet på uppgång – inte varit så många sedan 2017

Båt i nöd med cirka 400 personer ombord i centrala Medelhavet, söndagen den 9 april 2023.

Det första kvartalet 2023 har varit dödligt till havs: inte sedan 2017 har så många migranter mist livet i centrala Medelhavet som de senaste tre månaderna. Det rapporterar FN:s migrationsorganisation IOM.

MIGRATION | Flyktingbåtar fortsätter att avgå från den nordafrikanska kusten: från Marocko, Tunisien och Libyen. På vägen över havet Medelhavet, med siktet inställt på Europa, fortsätter människor att drunkna.

Totalt har 441 personer mist livet i centrala Medelhavet de tre första månaderna 2023. Så många människor har inte drunknat här på så kort tid sedan 2017, enligt IOM. Men från EU:s sida står det stilla när det kommer till räddningsinsatser.

I höstas lade EU-kommissionen fram en handlingsplan för centrala Medelhavet i och med att dödstalen hade börjar växa och man såg att fler människor försökte fly. I denna plan lyste sjöräddning fortsatt med sin frånvaro. António Vitorino, IOM:s chef, menar att det är oacceptabelt att den humanitära krisen i centrala Medelhavet tillåts fortgå. Han lyfter i ett uttalande en oro för att dessa dödsfall har blivit ”normaliserade”. Han uppmanade vidare stater att agera.

– Att rädda liv till havs är en skyldighet som (kust)länder har. Vi måste se proaktiva statliga livräddningsinsatser. Vi uppmanar stater att arbeta tillsammans i en anda av gemensamhet och ansvarsfördelning och på så sätt minska förlusterna i liv längs migrationsvägarna, säger António Vitorino.

Istället för livräddande insatser har EU de senaste åren fokuserat på att övervaka havet med drönare och helikoptrar. Livräddningen som finns tillgänglig begränsas till en handfull frivilligorganisationer som Läkare utan gränser, SOS Mediterranee, Sea-Watch och Resqship.

På Twitter uppdaterar dessa organisationer löpande om vad som pågår i centrala Medelhavet. Den senaste tiden har varit intensiv, med många människor som har räddats från att drunkna. Totalt har 31 192 människor anlänt via Medelhavet till Italien hittills i år, varav 3000 av dem har anlänt under påskhelgen. Flera fartyg befinner sig fortfarande till havs utan att migranterna ombord har nått säkerhet på land, enligt IOM.

Sea-Watch skriver på Twitter att hundratals människor under påskhelgen har väntat på att räddas.

”Påsk 2023 i Medelhavet: Hundratals människor har väntat på att bli räddade, med Europa ignorerade dem. Otaliga människor har drunknat i skeppsbrott, och igen, kroppar har behövt tas i land av civila räddningsfartyg. Den europeiska dödspolicyn fortsätter att skörda fler offer,” lyder en tweet som publicerades den 11 april.

***
LÄS MER

EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik” Katastrofen en ”konsekvens av Italiens och EU:s politik”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.