Nyheter

G7-länder uppmuntrar till nya fossilgasinvesteringar

Aktivister från hela världen uppmanar tillträdande Världsbankspresidenten Ajay Banga att sluta finansiera gasprojekt, onsdagen den 12 april 2023 utanför Världsbankens högkvarter i Washington.

ENERGIPOLITIK | G7-ländernas klimatministrar utstår mycket kritik för att vid ett toppmöte i Japan mellan den 15 och 16 april förmodas uppmana till nya investeringar i fossilgas. Uppmaningen sker trots att energiresursen är i osynk med planetens försök att nå upp till globala klimatmål, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

G7-länderna menar att nya fossilgasinvesteringar är nödvändiga för att möta världens energikris, men FN:s klimatpanel IPCC är å andra sidan tydlig med att dessa skulle spräcka 1,5-gradersmålets koldioxidutsläppsbudget.

”Den gröna revolutionens” baksida

Det är dock inte enkom planerade investeringar i ny fossilgas som gäckar IPCC. Det gör även nya investeringar i kolkraft, däribland i Indonesien, vilka motiveras med landets växande befolkning – och energitörstande medelklass – och en pågående huvudstadsflytt  som kommer kräva såväl energi som nya jobb.

Indonesien är dessutom ett talande exempel för ”den gröna teknikutvecklingens” skuggsida. Diktaturer som Kina och kontroversiella kapitalister som Elon Musk dirigerar i många stycken utvecklingen i form av storsatsningar på batterifabriker och elbilar.

Det är också i politiskt svaga stater som de ädelmetaller som ”den gröna revolutionen” står och faller med utvinns, ofta under ekologiskt förödande omständigheter. Exempelvis i länder som Indonesien, Kongo-Kinshasa och Papua Nya Guinea.

***
LÄS ÄVEN:

Indonesien förbereder uppstyckning av Västpapua
Tystnaden bryts kring Suhartos diktatur
Östtimor 20 år – spelet bakom landets födelse

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.