Nyheter

Joe Biden vill se nordirländskt lokalstyre återupprättat

President Joe Biden håller ett tal vid Ulster Universitys nya campus i Belfast, Nordirland, onsdagen den 12 april 2023.

USA:s president Joe Biden talade på onsdagen på Ulster University i Belfast när han besökte Nordirland för att markera 25-årsdagen av Långfredagsavtalet. I sitt tal betonade han vikten av att lokalstyret Stormont börjar fungera igen efter snart ett år av dödläge.

NORDIRLAND | Universitetets fasad består till stora delar av glas och detta var något Joe Biden noterade när han jämförde hur Belfast såg ut när han var där 1991.

– Där taggtråd en gång skar upp staden i delar finner vi i dag en katedral, en katedral för lärande byggd av glas… Det ger ett djupt intryck på den som kommer tillbaka och ser det. Det är en fantastisk vittnesbörd för fredens styrka och möjlighet, sade han och fortsatte:

– Fred var inte oundvikligt. Vi får aldrig glömma det, sade han rapporterar Belfast Telegraph.

Under den långa konflikten, the Troubles, sprängde framför allt IRA ett stort antal bomber i Belfasts stadskärna. Hotellet Europa Hotel bombades så många gånger att det brukade kallas ”världens mest bombade hotell”, och dess urblåsta glasfönster var ofta ersatta med spånskivor. Men freden på Nordirland, med dess alla brister, har möjliggjort för ett dyrt och fönstertätt nytt universitetsområde för Ulster University i centrala Belfast, som stod klart förra året.

– 15 000 studenter flyttades hit från Jordanstown utanför Belfast och de placerade då universitetsområdet där därför att det var säkrare. Man skulle aldrig ha byggt något sådant här i centrala Belfast före 1998, säger The Irish Times Nordirlandsredaktör, Freya McClements, i tidningens podd Inside Politics.

– För 25 år sedan hade du inte rört dig i det här området, det var ett område med stor nöd, nu är det fullt av restauranger, barer och klubbar, sådant som inte fanns i Nordirland före 1998 så det kan du säga är del av ”fredsutdelningen”, fortsätter hon.

USA spelade en viktig roll, både i att få till stånd fredssamtal, och för att slutligen få ett avtal på plats. Hade lokalstyret och lokalparlamentet i Stormont fungerat i dag hade Joe Biden talat där istället för på ett universitet. Men då Democratic Unionist Party har vägrat ta plats i det – i protest mot delar av brexitavtalet som man menar skiljer Nordirland från övriga Storbritannien – har lokalstyret som var en av Långfredagsavtalets viktigaste framgångar inte kunnat fungera.

Detta var något som Joe Biden tog upp i sitt tal på Ulster University när han sade att han hoppades att både lokalparlamentet och lokalstyret snart ska ha återupprättats. När så sker kommer det att bidra till ”större möjligheter för regionen” betonade han, och syftade på att Nordirland kan locka till sig stora utländska investeringar eftersom man har tillgång till både EU:s inre marknad och den brittiska marknaden.

Enligt Belfast Telegraph var just investeringar den fråga som Biden betonade mest  – han nämnde investeringar dussintalet gånger, och pekade bland annat på hur mycket Nordirlands BNP har vuxit sedan 1998.

– Den enkla sanningen är att fred och ekonomisk möjlighet hänger ihop, sade Joe Biden.

I slutet av mars höjdes terrorhotet i Nordirland, bland annat efter att polisen John Caldwell sköts inför flera vittnen, bland annat hans son, strax efter han hade avslutat en fotbollsträning i februari. Caldwell skadades allvarligt men lever.

Polis misstänker att den republikanska paramilitära dissidentgruppen New IRA ligger bakom dådet. Inför Bidens besök hittades fyra misstänkta rörbomber i Derry. Rörbomberna hittades i ett område där en parad genomfördes på måndagen i protest mot Långfredagsavtalet.

* * *
LÄS MER
Lång dags färd mot Långfredagsavtalet
Tre gripna efter mordförsök på polis i Nordirland
Oklart läge för Nordirlands lokalstyre

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.